Legume pe balcon in saci de crestere

Sacii de crestere sunt un mod ideal de a cultiva rosii, vinete, ardeii si castraveti pe terase insorite si balcoane, precum si in sere.

In ciuda faptului ca au dimensiuni de doar 35 cm x 95 cm, sacii de crestere au suficient spatiu pentru ca trei plantute de legume sa beneficieza de suficienta hrana pentru toata vara. In fiecare primavara vom planta doua-trei rasaduri in fiecare sac. Saci sunt folositi in mod traditional ca substrat organic in sere si solarii dar astazi se pot aseza perfect si intr-un loc insorit pe terasa sau pe balcon.

Cum se pregateste plantatul in sacii de crestere ? Slabiti compost din sac prin agitare si framantare ca pe o perena. Uniformizati compostul in tot sacul prin batere cu palma. Strapungeti baza sacului cu un corp ascutit si faceti o mica gaura pentru scurgerea apei si drenaj, iar apoi decupati in partea de sus folia sub forma patrata pentru plantarea rasadului. Pentru salata faceti un decupaj dreptunghiular mai lung. Scoateti compost din fiecare patrat lasand o gaura suficient de mare pentru radacinile rasadului. Punem rasadul din fiecare ghiveci in gaura si umplem cu compost. Apoi vom uda bine. Sacii de crestere sunt ideale pentru plante care nu au radacini adanci, cum ar fi rosii, castraveti, ardei, vinete si dovlecei. Plantam doua-trei ghivece cu rasad in fiecare sac in perioada de primavara. Alternativ, se taie un panou lung in partea de sus a sacului si punem un rand de salata. La fel putem pune si alte frunzoase cum ar fi busuiocul sau macrisul. Ele pot fi insamantate tot timpul de primavara si pana la sfarsitul verii.

Cand culturile inalte au ajuns la 20 cm se implanta cate un tarus din lemn sau din trestie de zahar langa fiecare planta pentru sustinere. Pastrati umed compostul si administrati un ingrasaminte starter bogat in fosfor si potasiu pentru o mai buna fructificare si legare si pentru a avea fructe frumoase si sanatoase. Ca ingrasamant organic, gunoiul de pasare este cel mai indicat. Cand culturile si-au incheiat vegetatia, deschidem saci si compostul il imprastiem ca ingrasamant in gradina de legume.

 

 


Cautare