Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce venituri suplimentare, dar pentru aceasta, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in sera si solarii.
Iata 12 plante legumicole si cu flori care, cu ingrijirea adecvata, se dezvolta foarte bine in mediul controlat al serelor.
Rosii. Conditiile optime de crestere pentru rosii in sera implica o temperatura intre 18 si 29 de grade Celsius, cu o umiditate relativa intre 55% si 70% si cel putin 6 ore de lumina directa pe zi. Este recomandata fertilizarea solului inaintea plantarii tomatelor. Tine cont si de faptul ca langa rosii poti planta fasole, deoarece aceasta ixeaza azotul atmosferic, dar si salate sau patrunjel. Evita conopida, broccoli, cartoful si mararul.
Castraveti. Conditiile optime de crestere pentru castraveti intr-o sera de gradina includ un sol bogat in nutrienti si o udare regulata, pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a plantei. Temperaturile ar trebui sa fie intre 18-24 grade Celsius, pentru a asigura o crestere optima. Alege soiuri de catraveti rezistenti la fainare, intrucat aceasta boala este frecvent intalnita in spatiile protejate precum serele sau solariile.
Vinete. Vinetele sunt o planta populara in gradinile de legume si in serele de gradinarit. Aceste plante cu frunze verzi si fructe purpurii sunt bogate in nutrienti si sunt o sursa buna de fibre, vitamine si minerale. Vinetele cresc cel mai bine intr-un mediu cald si umed, asa ca trebuie udate regulat, dar nu prea mult. Excesul de umiditate poate duce la aparitia bolilor fungice si la putrezirea radacinilor.
Ardei. Poti cultiva o varietate larga de ardei in sera, inclusiv ardeiul gras, ardeiul iute, ardeiul capia si multe altele. Temperatura ideala este intre 21 si 27 de grade Celsius, dar nu trebuie sa scada sub 16 grade Celsius noaptea. Sensibil la atacurile coropisnitelor, ardeiul trebuie protejat inca dinaintea plantarii prin aplicarea unui insecticid.
Gulii. Guliile se dezvolta bine in sere de gradina, insa au nevoie de anumite conditii pentru a creste sanatos si a produce roade bogate. Ele prefera o lumina solara si o umiditate moderata, iar temperatura trebuie sa fie constanta, de aproximativ 15-20 grade Celsius.
Patrunjel. in ceea ce priveste cultivarea in sera, patrunjelul se dezvolta bine intr-un mediu cald si umed. Este important sa alegi un sol bogat in nutrienti si sa mentii nivelul de umiditate adecvat. Nu are nevoie de lumina suplimentara, precum alte plante aromatice. In lunile reci, insa, poate fi necesara protejarea patrunjelului cu minituneluri.
Laptuci. Pentru a cultiva laptuci intr-o sera, este important sa le oferi suficienta apa si lumina. Ele au nevoie de aproximativ 6 ore de lumina naturala zilnica pentru a creste sanatoase si puternice. De asemenea, trebuie sa le uzi regulat si sa le fertilizezi pentru a le ajuta sa creasca mai repede si mai viguros.
Spanac. Spanacul este o planta de sezon rece, care se dezvolta bine in serele de gradina. Dreneaza bine solul inainte de sadire si asigura-i nutrientii necesari. Temperatura optima este 15-17 C, insa spanacul tolereaza bine si temperaturile foarte scazute.
Kale. Kale este o planta destul de usor de crescut intr-o sera de gradina si poate fi plantata in orice anotimp, insa cel mai bine se dezvolta in perioadele mai reci ale anului. Are nevoie de un sol bogat in nutrienti si de o umiditate adecvata. Va fi necesara instalarea unor benzi de irigare prin picurare sau aspersie.
Capsuni. Sera este un mediu care se potriveste perfect nevoilor capsunilor. Aici beneficiaza de suficienta lumina solara, fiind feriti de conditii meteo extreme. Necesita o udare frecventa, mai ales in lunile calde. Au nevoie si de ingrasamant, de doua ori pe luna, dupa ce incepe inflorirea, pentru a ajuta la formarea fructelor.
Feriga. Plante supravietuitoare din vremea dinozaurilor, ferigile sunt foarte rezistente la atacurile daunatorilor. Ele prefera o atmosfera cu umiditate mare si au nevoie de lumina indirecta. Pe lang aspectul usor salbatic, ferigile imbunatatesc calitatea aerului si adauga o sursa naturala de umiditate in sera.
Orhideea. Orhideele, pe de alta parte, sunt mai dificil de crescut in aer liber, iar mediul controlat al serelor incurajeaza o dezvoltare sanatoasa. Asigura-le lumina indirecta pana la 10 ore pe zi si alege un substrat potrivit, care sa permita drenajul apei si sa ofere acesteia nutrientii necesari.
Inspira-te din plantele enumerate mai sus si creeaza-ti propria gradina perfecta in sera.