Ingrijirea florilor in ghivece

Dupa cumparare este nevoie de o perioada de acomodare de circa doua saptamani, dupa care este necesara replantarea.

 Plantele din comert sunt expuse si vandute in ghivece dintr-un material plastic foarte usor, numite “ghivece de transport”; acestea contin un pamant afanat si sarac in substante nutritive care ii ajung plantei doar pentru cateva saptamani; nu este indicata pastrarea pentru o perioada lunga in aceste ghivece.

Noul ghiveci nu trebuie sa fie mult mai mare; acesta se alege in functie de dimensiunile plantei si ale radacinii.

Pamantul pentru flori se gaseste in comert, in diverse sortimente, adaptate din punct de vedere al substantelor nutritive pentru diferite specii de plante. Din acest motiv trebuiesc citite cu atentie instructiunile de pe ambalaj, pentru a va asigura ca oferiti plantei pamantul de care are nevoie.

La replantare, se taie putin radacinile plantei si se inlatura mai ales partile vatamate, daca este cazul.

Pentru asigurarea drenajului apei, pe fundul noului ghiveci se aseaza un strat de pietris sau nisip, peste acestea un strat de 3-4 cm de pamant nou, se aseaza planta in ghiveci, se completeaza cu pamant, in jurul radacinii se preseaza putin pentru un mai bun contact cu pamantul, dupa care se uda.

Planta trebuie asezata intr-un loc cat mai luminos.

Periodic se face fertilizarea cu substante lichide diluate in apa sau cu bastonase ori granule; concentratia este specificata pe ambalajul acestora, perioada dintre fertilizari variind de la o specie la alta.

La orice semn de boala trebuie sa apelati la o fitofarmacie.

Temperatura optima de pastrare a plantelor este de 18 – 20 grade C, pe cat posibil constanta. Este contraindicata amplasarea langa surse de frig sau de caldura excesive.

Apa folosita pentru udarea plantelor trebuie sa fie decantata, iar cantitatea acesteia trebuie sa fie suficienta doar pentru umezirea pamantului; o cantitate excesiva de apa este daunatoare.

Mai mult >>

 


Cautare