În contextul actual, în care se discută intens despre problema securității alimentare și a crizei alimentare în desfășurare, o serie de inițiative și soluții au fost puse în practică de cetățeni, fermieri și țărani din Ucraina.
Războiul din Ucraina arată din nou fragilitatea lanțurilor de producție și distribuție de hrană. Criza alimentară și umanitară afectează grav populația ucraineană, fiind nevoie de soluții urgente și pragmatice. Teritoriile ocupate temporar, lipsa de combustibil, distrugerea silozurilor și a depozitelor de alimente, minarea terenurilor agricole și pericolele pe care le implică transporturile de hrană sunt principalele probleme care afectează siguranța alimentară și accesul la hrană al ucrainienilor. Astfel a apărut, în martie 2022, campania Grădinile Victoriei. Inițiată de proiectul de ajutor internațional SURGe, campania este finanțată de Ministerul Afacerilor Internaționale al Canadei și implementat de Alinea International. Campania integral ucraineană vizează utilizarea eficientă a tuturor terenurilor disponibile și alocarea tuturor resurselor pentru cultivarea alimentelor cu scopul de preveni și atenua criza alimentară din Ucraina.
Grădinile victoriei sunt o practică dezvoltată în timpul războaielor mondiale, în principal în Canada, SUA, Australia, Germania și Regatul Unit, pentru a face față lipsei de alimente. Ideea care a stat la baza programelor naționale consta în stimularea și susținerea populației de către guverne pentru a-și semăna, îngriji și recolta hrană folosind toate spațiile verzi disponibile. Practic, populația era încurajată să crească și să îngrijească grădini individuale pentru a se auto-alimenta. Folosirea spațiilor verzi și a curților private pentru cultivarea de legume, pășunatul pe spații publice, creșterea găinilor în curți, campaniile de informare în școli, cultivarea plantelor medicinale sau emisiunile radio dedicate grădinăritului au fost câteva dintre acțiunile întreprinse în cadrul programelor naționale Grădinile victoriei.