Ingenuncherea plantelor si sistavirea boabelor (Gaeumannomyces graminis var. tritici.)
Simptome. In toamna ciuperca produce brunificarea radacinilor si innegrirea partiala a bazei tulpinii. Plantele atacate pana la inspicare au un ritm mai lent de dezvoltare din care cauza talia lor este cu 10-15 cm mai mica decat a plantelor sanatoase. Spicele iesite din burduf sunt albe, fara seminte iar la baza paiului, se observa ca internodurile unu si doi sunt negre, datorită mortii ţesuturilor si miceliului ciupercii care este brun. Intre teaca frunzelor bazale si pai, se observă aparitia unor mici puncte negre - periteciile (organele de rezistenta) ale ciupercii. In vetrele de atac de forma circulara sau eliptica, plantele sunt culcate la pamant in diverse directii, caderea fiind produsa de curentii de aer puternici ai zilei cand baza plantei a fost total putrezita. Plantele din vatra de atac se smulg usor (pentru ca au radacinile distruse), iar pe resturile de radacini se mentin particule de sol retinute de miceliul ciupercii.
Transmitere-raspandire. In solul monoculturilor cerealiere, ciuperca rezista sub forma de organe de rezistenta si de miceliu saprofit pe resturile vegetale ale plantelor parazitate. Practicand monocultura graului timp de mai multi ani sau asolamente cu cereale paioase, boala poate produce pagube mari, vetrele de atac fiind din ce in ce mai mari. Gradul de atac al ciupercii poate fi marit de umiditatea in exces a solului, de desimea mare a plantelor si de fertilizarea neechilibrata cu ingrasaminte pe baza de azot in doze mari. In monoculturile de grau practicate pe soluri acide gravitatea bolii este deosebita.
Prevenire si combatere. Masurile de prevenire sunt cele mai eficiente si ele se refera la respectarea unei rotatii de cel putin 3 ani fara cereale paioase, drenarea excesului de umiditate, corectarea aciditatii solului, fertilizarea echilibrata si araturi adanci dupa recoltare pentru a incorpora resturile de plante bolnave. Soiurile de grau a caror tesuturi mecanice sunt bine dezvoltate sunt mai rezistente la atacul acestei ciuperci.