Pseudomonas syringae pv. lachrymans
Bacteria produce pagube insemnate atat la culturile de camp cat, mai ales, celor din solarii si sere, scazand cantitativ si calitativ productia. Inca de la inceputul vegetatiei, pe primele 2 frunzulite apar pete mici, circulare sau colturoase, verzi-inchis, cu aspect umed; acestea se brunifica si se usuca. Pe frunze apar pete colturoase, situate intre nervurile secundare, de culoare verde-inchis, umede, care in final capata o coloratie gri-bej, se usuca si se desprind din frunza. In conditii favorabile (vreme umeda) petele ce la inceput au 2-7 mm, se pot uni si sunt distruse suprafete mari din frunza. Fructele atacate prezinta pete de 1-3 mm, verzi-inchis, circulare, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete, fructul poate crapa pe vreme secetoasa sau, se acopera cu lichid bacterian, pe vreme umeda.
Bacteria se transmite de la un an la altul prin semintele contaminate sau infectate, iar in camp raspandirea este asigurata de ploile repezi insotite de vant si de irigarea prin aspersiune. Infectia se face foarte repede in conditii de umiditate relativa in jur de 95 % si temperatura cuprinsa intre 24-28 grade C. Se recomanda ifiintarea culturilor cu samanta sanatoasa, tratata cu sublimat corosiv 1 % timp de 10 minute sau tratament termohidric cu apa la 50-52 grade C timp de 30 minute. Semintele mai pot fi tratate cu aer cald la 85 grade C timp de 60 minute. In cursul vegetatiei se recomanda tratamete cu: Funguran OH 50 WP-0,3-0,4 % (3,2 kg/ha); Champion 50 WP-0,3 %; Super Champ Fl-3 l/ha (0,3 %); Novozir MN 80-0,2 % (2 kg/ha); Kasumin 2 L-0,15 % (1,5 l/ha). In camp, se recomanda o rotatie a culturilor legumicole in care cucurbitaceele (castraveti, pepene galben, pepene verde, dovleac, dovlecelul), sa nu revina pe aceeasi sola decat dupa 3 ani, iar in sera, culturile se vor infiinta numai pe solul ce a fost dezinfectat termic sau cu formalina 0,4 % (4-5 l/m2). Unii hibrizi sunt rezistenti sau toleranti la infectii, precum: Regal, Moresti, Asterix.