Iernatul bulbilor de dalii si gladiole

Plantele de provenienta tropicala, precum gladiolele si daliile nu sunt foarte rezistente la ger.

Din aceasta cauza bulbii lor trebuie dezgropati din pamant toamna pusi in ladite si depozitati iarna in locuri ferite de inghet. Vara tarziu atractia straturilor de flori o formeaza daliile si gladiolele, iar daca dorim sa ne bucuram timp indelungat de splendoarea florilor lor, toamna, trebuie sa le scoatem bulbii din pamant.

Cand vine primul inghet toamna, frunzele de dalie devin sticloase, moi si se inchid la culoare, si este momentul sa scoatem bulbii din pamant. Se indeparteaza superficial pamantul, iar bulbii se pun la uscat intr-un loc cald. In prealabil se taie frunzele la distanta de 10 - 15 cm mai sus de bulbi, pentru a nu-i rani. Dupa cateva zile de uscat, bulbii se aseaza in ladite umplute cu frunze de stejar sau nisip umed si se depoziteaza intr-un loc umed la 5 grade C. Este bine ca inainte de ai pune in ladite, bulbii de dalie sa fie scufundati cateva ore intr-o galeata cu apa pentru ca acestia sa se umfle. In continuare se usca bine suprafata lor dupa care sunt pusi in ladite. Daca avem dalii de mai multe culori este bine ca atunci cand le punem in ladite sa fie etichetati si sa se mentioneze varietatea si culoarea.

Bulbii de gladiole se scot din pamant tot toamna, dupa ce in prealabil, tulpina si resturile de frunze au fost taiate la o distanta de 5 cm de bulb. Bulbii se curata de pamant si se usca cateva zile. Apoi se pun sub forma de straturi in ladite sau cosuri si li se cauta un loc uscat sau racoros pentru iarna.

Hibrizii de dalie sunt originari din America centrala. Radacinile tuberoase, asemanatoare cu degetele mainii se pot planta incepand cu mijlocul lunii aprilie si pana la mijlocul lunii mai (zonele cu pericole de inghet tardiv), la adancimea de 7 cm, si intervalul de 20-40 cm. Dupa rasarire, solul se va fertiliza cu ingrasaminte naturale. Inainte de plantare bulbii mai mari, pot fi taiati cu cutitul, iar fiecare fragment trebuie sa aiba macar un mugure.

Gladiolele din gradina cresc de la 50 la 150 cm, in locuri insorite, calde si solul cu straturi adanci de humus, bine aprovizionate cu nutrienti. Tuberobulbii rotunzi se planteaza la 10-15 cm adancime, incepand cu sfarsitul lunii aprilie. Pe vreme uscata, gladiolele trebuie udate.

 


Cautare