In unele tari, capsunul este considerat regele arbustilor fructiferi.
Capsunul (Fragaria x ananassa) este o specie ierboasa, a carei tulpini nu se lignifica si ierneaza prin rizomi.
Pentru a cultiva capsunul in gradina trebuie sa luam in considerare gustul si rezistenta fructelor la boli si daunatori. Se prefera soiuri cu fructe de culoare mai inchisa. La doi trei ani cand plantatiile se intineresc putem incerca noi soiuri, pentru a vedea pe cele care raman in gradina.
Capsunul prefera soluri usoare, bine structurate, bogate in humus, fara exces de umiditate. La pregatirea terenului se fertilizeaza cu gunoi de grajd bine descompus. Pe terenurile neprotejate trebuie sa ferim rizomii de capsun, de la inghet, pe timpul iernii.
Capsunul se planteaza: toamna intre 10 septembrie si 15 octombrie; primavara in perioada martie-aprilie; vara in perioada iunie-iulie. Stolonii se planteaza in randuri simple sau in benzi, la 35 cm intre randuri si 20-25 cm pe rand. Radacinile capsunului sunt foarte sensibile de aceea este foarte importanta adancimea corecta de plantare.
Capsunii timpurii ii acoperim cu folie cateva saptamani pentru a grabii momentul recoltarii. La inceputul verii capsunul emite stoloni. Acestia se indeparteaza pentru a evita epuizarea plantei. Stolonii plantati in ghivece emit radacini, ei constituind un bun material saditor pentru anul urmator.
Stratul de capsuni se muta dupa 3 ani pentru a nu fi expusa la boli si daunatori. La infintarea noilor culturi se are in vedere cantitatea de humus in sol. La inceputul formarii primelor fructe se va face mulcirea solului cu paie sau cu folie de culoare neagra sau alba. Dupa recoltare plantatiile batrane de doi se cosesc cu o masina de tuns iarba, si la inaltimea la care nu e afectata inima plantei. Astfel, pana toamna frunzisul se reface rapid.
Soiurile recomandate pentru culturile de capsuni sunt: Alexandria, Elsanta, Evita, Ferdoti 5, Gorella, Honeoye, Kortes, Polka, Senga sengana, Spadeka, Thuriga. Soiul de capsuni Evita este un soi remontant, cu mai multe recolte pe an, avand o productie mare. Fructele sunt mari, consistente cu gust proaspat si aromat. Soiul de capsuni Gorella este un soi cu coacere semitimpurie. Fructele de culoare rosu-pal, sunt placute la gust, moi, conice, cu relief usor neregulat. Este un soi viguros fara pretentii mari fata de sol.