Atunci cand decideti sa va cumparati un motoferastrau, fie el unul mic pentru acasa sau cel mai bun motoferastrau de pe piata pentru aplicatii profesionale, trebuie sa aveti grija in timp ce lucrati cu el pentru a fi in siguranta. Motoferastraul se foloseste numai pentru taierea lemnului in aer liber.
In functie de clasa de motoferastraie din care face parte, acesta se incadreaza intr-una dintre cele 2 categorii:
- Clasa medie si profi - Motoferastraiele din aceasta clasa sunt recomandate pentru taierea lemnului subtire, mediu si gros, pentru doborare, pentru taierea crengilor, debitare si rarire.
- Clasa hobby - Motoferastraiele din aceasta clasa sunt recomandate pentru utilizare ocazionala in lemn subtire, pentru ingrijirea pomilor fructiferi, curmare, taierea crengilor si debitare.
Pentru o selectie larga de motoferastraie din ambele clase, va invitam sa accesati link-ul urmator: https://big.store.ro/collections/motoferastraie.
Siguranta pe primul loc!
Pentru a ramane in siguranta si pentru a avea o experienta placuta in timpul lucrului trebuie sa respectati anumite reguli si indicatii.
Inainte de a incepe lucrul trebuie sa va echipati cu un echipament personal de protectie care va fi purtat tot timpul in timp ce va desfasurati activitatea.
- Echipamentul trebuie sa fie corespunzator, adaptat scopului si confortabil. Nu purtati bijuterii, sau haine largi (saluri, cravata) care se pot agata in desis, crengi sau partile miscatoare ale utilajului. Daca aveti parul lung, acoperiti-l cu o plasa pentru par sau cu o casca. Echipamentul trebuie sa aiba protectie impotriva taieturilor. Puteti sa purtati si haina de protectie pentru forestieri care este prevazuta cu benzi de semnalizare, fiind usor de purtat si de ingrijit; salopeta de protectie, confectionata din 22 de straturi de tesut din nailot, ofera protectie impotriva taieturilor.
- Casca de protectie se foloseste daca se executa lucrari in padure si ofera protectie impotriva crengilor care cad. Casca trebuie verificata periodic si schimbata cel putin o data la 5 ani. Atentie! Folositi doar casti de protectie testate si recomandate de producator.
- Masca de fata care este montata la casca de protectie protejeaza impotriva aschiilor si bucatilor de lemn desprinse. Puteti sa folositi si ochelari de protectie in locul mastii. Folositi masca de fata sau ochelarii de protectie intotdeauna in timpul lucrului.
- Casti antifonice pentru a evita tulburarea aparatului auditiv. Puteti sa folositi si tampoane antifon, capsule sau dopuri de vata.
- Manusi de protectie confectionate dintr-un material rezistent. Acestea sunt obligatorii si trebuie purtate permanent in timpul lucrului.
- Bocanci de protectie sau cizme de protectie cu talpa antiderapanta, calota de tabla si genunchiera. Acest tip de incaltaminte ofera protectie impotriva taieturilor si asigura o pozitie stabila in timpul lucrului.
Transportarea motoferastraului
Atunci cand trebuie sa transportati aceasta unealta, blocati frana lantului si atasati aparatoarea acestuia. Daca distanta de transportare este mai mare de cca. 50 m, trebuie sa opriti motorul. La transportare, motoferastraul se prinde doar de manarul tubular.
Nu atingeti piesele fierbinti ale utilajului, toba fierbinte de esapament tinandu-se la distanta de corp si sina port-lant in spate. Atunci cand transportati motoutilajul intr-un vehicul, asigurati-l contra rasturnarii, stricarii sau revarsarii combustibilului.
Alimentarea cu combustibil
Inainte de a alimenta trebuie sa fiti constienti ca benzina/motorina sunt extrem de inflamabile. Nu fumati langa combusitibl, nu-l lasati langa o flacara si nu-l rasturnati.
Atunci cand alimentati trebuie sa luati in considerare urmatoarele lucruri:
- Opriti motorul inainte de alimentare.
- Lasati ferastraul sa se raceasca. Nu alimentati cat timp motorul este inca fierbinte deoarece combustibilul se poate revarsa si exista riscul unui incendiu.
- Capacul rezervorului trebuie deschis cu atentie pentru ca suprapresiunea sa scada incet iar combustibilul sa nu se reverse.
- Alimentati doar in spatii bine aerisite. Daca se revarsa combustibil curatati imediat motoutilajul. La fel, daca se revarsa combustibil pe imbracaminte, aceasta trebuie schimbata imediat. Nu alimentati niciodata in spatii inchise deoarece vaporii se aduna la sol si se formeaza pericolul unei explozii.
- Evitati contactul produselor petroliere cu ochii si pielea. Purtati manusi in timp ce lucrati cu combustibilul si nu inspirati vaporii degajati de acesta deoarece pot dauna grav sanatatii. Echipamentul de protectie trebuie schimbat si curatat frecvent.
- Dupa alimentare inchideti bine capacul rezervorului. Motoferastraiele pot fi echipate cu 2 tipuri de capace de rezervor. Capacul simplu se insurubeaza cat mai strans posibil, iar capacul cu maner rabatabil se aseaza corect, se roteste pana la limita si manerul se rabateaza. Atunci cand capacul rezervorului este inchis corect, se reduce riscul desfacerii acestuia din cauza vibratiei motorului si revarsarii combustibilului.
- Dupa ce alimentarea a fost facuta corect si in conditii de siguranta, porniti motorul intr-un alt loc, la cel putin 3 metri de locul unde a fost facuta alimentarea.
In ceea ce priveste combustibilii, trebuie sa stiti ca acestia au un termen de depozitare limitat. Din aceasta cauza, nu cumparati decat atat cat aveti nevoie.
Siguranta in timpul lucrului
Inainte de a incepe lucrul verificati daca motofierastraul functioneaza corespunzator si este in stare regulamentara de siguranta. Printre lucrurile de verificat se numara:
- functionarea franei de lant
- sina este corect montata
- lantul este ascutit si intins
- pinionul de lant este montat si fixat
- maneta de gaz merge usor
- butonul de blocare al manetei de gaz trebuie sa functioneze
- cablul de alimentare si stecherul functioneaza
- manerele sunt curate si uscate
Pentru siguranta dumneavoastra, atunci cand folositi un motoferastrau nu lucrati niciodata singur. In caz de accident, trebuie sa fie cineva in apropiere pentru a oferi primul ajutor. De asemenea, trebuie sa verificati ca in apropiere sa nu se afle copii sau animale.
Atunci cand incepeti munca trebuie sa aveti o pozitie sigura si stabila pentru a evita accidentele. In caz de pericol, opriti imediat motorul.
Atentie! Dupa oprire, lantul fierastraului se misca in continuare dupa eliberarea parghiei de acceleratie din cauza efectului de inertie.
Pentru a evita oboseala, epuizarea si pericolul de accident se recomanda pauze de lucru in momente corespunzatoare.
Daca va hotarati sa achizitionati un motoferastrau sau aveti deja unul, nu uitati sa respectati indicatiile de siguranta. Acestea au fost doar cateva sfaturi, valabile pentru toate motoferastraiele, dar pentru o lista specifica fiecarui motoferastrau in parte cititi manualul de siguranta care vine odata cu cumpararea produsului. Spor la treaba!