Permacultura in Alpi

Pe versantul sudic al Muntilor Alpi din regiune Salzburg, agricultorul si silvicultorul Sepp Holzer, detine o proprietate de 46 ha, unde prin sistemul de "permacultura" a creat un adevarat paradis.

Contrar tuturor normelor conventionale - in ciuda temperaturi medii anuale de 4,5 grade C si a altitudinii de 1400m, Holzer, produce o mare diversitate de produse agroalimentare, intr-un peisaj montan de vis. In patruzeci de ani de respectarea a naturii, de experimente agrotehnice si de lupta cu autoritatile locale, a creat un ecostistem artificial, de cultivare a plantelor si de crestere a animalelor, conform legilor naturale. Holzer afirma: "cooperez cu natura in loc sa ma lupt cu ea. Observ natura pentru a afla care plante se sprijina reciproc si pot fi cultivate impreuna."

Din anul 1962, de cand a primit ferma de la tatal sau, la varsta de 19 ani, Sepp Holzer, impreuna cu sotia, a realizat perfect un sistem de productie agricola, despre care a auzit mult mai tarziu. Este vorba de "permacultura". Cele 46 de ha de teren le-a amenajat in terase, la fel ca si campurile de orez din Asia. Pe aceste terase protejate de arbori si arbusti, a cultivat plantele imposibil de imaginat ca pot creste la o altitudine de 1400 m, respectiv: ciresi, meri, ciuperci, kiwi, lamai, dovleci, cartofi etc.

Natura este verde si infloritoare peste tot; de-a lungul cailor, pe terase, in padure, pe pantele abrupte si pe terenul stancos. In aceasta biodiversitate sunt amenajate 45 gradini de apa, biotopuri umede, iazuri si trei lacuri de munte, in care traiesc specii rare de pesti, rate, crustacee si plante acvatice. Porcii lui scormonesc pamantul in voie. Nu foloseste nici un fel de substante chimice, ci doar compost si mulci din resturi vegetale. Pe proprietatea lui se intalnesc plante leguminoase si plante adaptate conditiilor de aici. Sepp Holzer este putin ocupat cu lucrarile de cultivarea terenului, dar in schimb foarte preocupat de gasirea celor mai bune amestecuri de plante pentru sistemul sau de "permacultura".

 

 


Cautare