Viermii sarma

Viermii sarma (Agriotes spp) sunt raspanditi in toate regiunile tarii dar mai ales in zonele de stepa si silvostepa.

Adultii au corpul alungit si ingustat posterior. Elitrele sunt prevazute cu patru dungi caracteristice. Se cunosc 3 specii: A.lineatus, A.ustulatus si A.obscurus. Caracteristic pentru acest grup de insecte este dispozitivul de sarit, situat la punctul de insertie intre prostern si mezostern. Culoarea variaza de la brun roscat la brun inchis. Larvele ating la maturitate lungimea de 18-26 mm. Corpul este cilindric, puternic chitinizat, ceea ce le imprima o anumita rigiditate, de unde le vine si denumirea de "viermi sarma". Din varsta a doua, culoarea corpului se transforma din alb-transparent in galben-portocaliu lucios, iar capul este brun.

 Ciclul evolutiv la speciile mentionate se deruleaza pe parcursul a 5 ani. In conditiile tarii noastre, adultii sunt prezenti in camp in lunile mai-iunie si se hranesc cu polenul unor plante spontane, de obicei umbelifere. La aparitie, larvele sunt transparente. In primul si al doilea an se hranesc cu humus si substante organice in descompunere. Pana la atingerea maturitatii larvele trec prin opt varste si sapte naparliri. Incepand din varsta a IV-a si cel de al treilea an de dezvoltare, larvele trec la un regim de alimentatie fitofag, cauzand importante pagube. Iernarea are loc sub forma de larva de varsta a II-a, a IV-a si a VI-a, precum si in stadiul de adult, in sol, la adancimi cuprinse intre 20 si 30 cm. Dupa cel de al patrulea an larvele se transforma in pupa la adancimi de 40-50 cm. Dupa cca. o luna apar adultii, care raman in sol pana primavara, cand isi reiau ciclul evolutiv.

  Larvele sunt polifage, hranindu-se cu partile subterane ale plantelor apartinând celor mai diferite familii botanice; ele prefera totusi cerealele, pajistile, tuberculiferele si radacinoasele. Cerealele sunt roase sub nivelul coletului, rozându-le de la exterior. In tuberculi sapa galerii in profunzimea acestora. Tratamentul semintelor. Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui cu: Gaucho 600 FS - 6 l/t; Poncho 600 FS sau Poncho 510 FS. Iar tratamentul semintelor de cereale cu Yunta 246 FS - 2 l/t. Pentru tratarea semintelor se mai utilizeaza: SENTINEL - 0.6 kg/t; PICUS 6 l/t; Cruiser 350 FS 10 l/to. Tratamentul solului. Inainte de semanat se face un tratament al solulului (la pregatirea patului germinativ) cu SINORATOX 5G - 30 kg/ha, ACTARA 25 WG - 0,05% (250 grame/100 mp de gradina), sau KARATE ZEON.

 


Cautare