Luna aprilie in legumicultura

Luna aprilie este luna cea mai reprezentativa a primaverii, in care valorile medii de temperatura ating pentru zonele din sud si vest 10-12 grade C, iar pentru litoral si regiunea Moldova 9-10 grade C.

Valorile medii ale temperaturii aerului, in luna aprilie 2016, vor fi apropiate de mediile climatologice, posibil mai scazute, local, in vestul, sudul si nord-estul tarii. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale pe areale din sudul si estul tarii si vor depasi aceste medii in restul teritoriului.

Lucrari legumicole in camp:

  • Pregatirea patului germinativ si semanatul in cel mai scurt timp a culturilor din prima urgenta: morcov de vara, ceapa, patrunjel, mazarea, salata;

  • Mobilizarea superficiala a solului pe parcelele unde se vor infiinta culturi prin rasaduri sau legume de vara: solano-fructoase, bostanoase, varzoase, fasole;

  • Administrarea erbicidelor specifice cu sau fara incorporare;

  • Supravegherea, aerisirea, tratarea rasadurilor de legume in vederea pregatirii acestora pentru plantare;

  • Intretinerea culturilor infiintate in toamna sau in luna martie;

  • In a doua parte a lunii se vor infiinta culturile prin semant direct in camp: tomate vara-toamna, fasole de gradina si boabe, sfecla rosie, castraveti, morcovi, pastarnac, etc.;

  • Infiintarea culturilor prin plantare de rasaduri: varza timpurie si de vara, conopida timpurie si de vara, gulii si gulioare, tomate timpurii si tomate de vara;

  • Irigarea culturilor infiintate, daca este cazul;

  • Fertilizarea faziala;

  • Recoltarea verdeturilor infiintate in toamna sau cele perene: salata, spanac, cepa verde, stevie, sparanghel, usturoi verde.

Lucrari legumicole in solarii:

  • Acoperirea urgenta a solarilor ramase neacoperite;

  • Modelearea si marcarea terenului in vederea plantarii;

  • Semanat fasole urcatoare;

  • Plantarea integrala a solarilor pentru prima parte a lunii aprilie (succesiv tomate, ardei gras, ardei iute, vinete, castraveti, pepeni);

  • Palisarea culturilor infiintate (tomate, castraveti, pepeni)

  • Ferilizarea faziala si irigat cand este cazul;

  • Intretinerea culturilor (fitosanitar-prasile)

  • Acoperirea corecta a solariilor;

  • Recoltat salata, ridichi, ceapa-verde.

 


Cautare