Oamenii folosesc diferite plante si mirodenii in ritualuri religioase. Cele mai cunoscute sunt salvia, ienuparul, pinul (uneori sub forma de rasina), iarba dulce, pelinul, levantica, florile de trandafir si hibiscus.
Salvia are un miros intepator, usor si racoritor, bastinasii americani considerand-o una dintre cele mai sacre plante. Era folosita pentru purificarea mintii, trupului si spiritului inainte de rugaciune, meditatie, ritual sau ceremonie. De asemenea, era utilizata pentru purificarea obiectelor sacre, cum ar fi pipele, instrumentele magice, cartile de Tarot si penele de vultur. Poate fi folosita la curatarea unei suprafete sau a unui spatiu, sau pentru purificare personala. Unii poarta cu ei o cantitate mica de salvie, in buzunar sau intr-un saculet pentru medicamente, pentru a-si asigura protectie personala si spirituala. Un vechi dicton pastrat din Roma Antica formula categoric: „Cum sa moara omul daca are salvie in gradina?“
Intr-o carte foarte veche se arata ca proprietatile vindecatoare ale acestei plante se datoresc Fecioarei Maria, care fugea cu pruncul Iisus in brate fiind urmarită de soldatii regelui Irod. Cand Maria a rugat florile de pe camp sa o ascunda, prima planta care i-a sarit in ajutor a fost salvia, care a adapostit-o in bogtia sa de frunze si a scapat-o de urmaritori. Atunci Maica Domnului a spus: „De azi inainte si pana in veci, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-i salvezi de la moarte, asa cum ai facut tu pentru mine.“ De atunci, salvia infloreste in fiecare an pentru salvarea si ajutorarea oamenilor, fiind ocrotita de mainile Sfintei Fecioare.