Efectul mulcirii si irigarii la legume

Efectul mulcirii si cantitatii de apa administrate plantelor trebuie sa ne preocupe in conditiile cand precipitatiile sunt tot mai putine si este nevoie sa utilizam in mod durabil apa in agricultura. 

Un asemena experimet sa efectuat in Etiopia pentru a evalua efectul apei si mulciului asupra productiei de legume (tomate). La un centru horticol din nordul Etiopiei in 2007 s-a facut teste cu trei norme de udari respectiv 315, 440 si 565 mm apa la hectar. Al doilea factor luat in experienta a fost tipul de mulci folosit, respectiv fara mulci, mulci plastic si mulci de paie. S-a urmarit prin experiente efectul mulciului si cantitatii de apa asupra numarului de fructe pe planta; greutatea medie a fructelor; si productia medie la hectar. S-a constatat ca pe primul loc la toate testele sa situat varianta in care mulciul a fost din paie si in care s-a administrat norma de 440 mm apa la hectar. Aplicandu-se aceasta norma de apa la interval de doua zile pe o cultura acoperita de paie sa dovedit a fi cel mai eficient mod de aplicare a sistemului de irigare prin picurare in gradinile de legume din regiuni cu conditii climatice asemanatoare. 


Cautare