Legume din alta lume

Diversitatea legumelor este foarte mare, depasind imaginatia majoritatii oamenilor. Multe dintre ele sunt insa cultivate izolat, de grupuri mici de persoane din diverse locuri ale lumii, astfel ca nu ajung sa fie cunoscute de cei mai multi dintre noi, iar savurate nici atat.

Prezentam cateva legume extrem de rare:

Dovleceii aurii. Acestia sunt galbeni, sunt mai putin aposi si au mai putine seminte. Au o aroma incantatoare atat atunci cand sunt mancati cruzi, cat si atunci cand sunt consumati gatiti. In plus, planta este extrem de rezistenta la boli si daunatori.

Dovleacul scoica. Originar din America, este un dovleac folosit indeosebi la placinte, avand o forma ce seamana cu o scoica, de unde si numele, ce este extrem de rezistent la cei mai multi paraziti specifici dovlecilor. Are o coaja alba si un gust foarte bun. Sunt mai gustosi daca sunt mancati inainte de maturitate si contin cantitati mari de magneziu, niacina si vitaminele A si C.

Porumbul Hopi bleumarin. Acesta este o specie foarte veche, de la indienii Hopi, pentru care, a fost o leguma reprezentativa multa vreme. Gustul este mai dulce si seamana cu cel al nucilor.

Anghinarea purpurie italiana. Este vorba despre o varietate veche, originara din Italia, care este mai rezistenta la caldura si la frig decat cea verde. "Capetele" anghinarei purpurii sunt gatite in special pentru textura moale si pentru culoarea aprinsa, deosebita. Planta are frunze argintii, putand fi utilizata si ca planta ornamentala.

Telina rosie uriasa. Este o varietate foarte rezistenta la frig si inghet ce are o culoare deosebita, cu tulpina rosiatica. Telina rosie uriasa poate avea rol si de planta ornamentala, tocmai datorita tulpinii, iar atunci cand este folosita la diverse preparate culinare da un plus de culoare acestora.

Ardeii zbarciti. Acesti ardei iuti, care arata de parca s-ar strange, pot fi rosii sau galbeni si au o iuteala potrivit de intensa. Originile lor sunt insa necunoscute, desi sunt considerati rari.

Cartoful violet. Cartoful violet are o culoare uimitoare si aprinsa, atat la exterior, cat si la interior. Contine cantitati mari de antocianina, un antioxidant puternic gasit si in alte legume cu aceasta nuanta. Culoarea nu dispare la gatit, fiind o leguma de-a dreptul exotica din acest punct de vedere. In ciuda culorii, insa, care este surprinzatoare, gustul nu difera de cel al cartofului clasic.

Rosia-banana. Aceasta are o forma lunguiata si este galbena, cu vagi dungi mai deschise la culoare. Aproape de sfarsitul sezonului, planta produce cantitati mari de astfel de rosii, care sunt dulcege si carnoase si arata foarte bine in salate.

Morcovul alb. Desi mult mai cunoscut si mai des cultivat este morcovul portocaliu, la fel de vechi ca acesta este si morcovul alb. Are un gust nu foarte intens, ofera un aspect deosebit anumitor salate si poate fi folosit ca inlocuitor al morcovului clasic in orice preparat culinar. Valoarea nutritionala este insa usor redusa deoarece este lipsit de pigment, dar oricum contine fitochimicale.

 


Cautare