Rolul fermierul in UE

Indiferent ca este fermier sau mic gospodar strategia este aceeasi, respectiv politica de preturi si crearea regionala de valori.

Politica de preturi inseamna de fapt stabilizarea preturilor. La nivelul Uniunii Europene, fermierii sunt sprijiniti de Comitetul General al Cooperatiei Agricole (COGEGA) şi de Comitetul Organizatiilor Profesionale (COPA). Directia Generala VI a Comisiei Europene gestioneaza programele complexe ale Politicii Agricole Comunitare, inclusiv stabilizarea preturilor prin consultari cu reprezentatii fermierilor europeni. Copa-Cogeca reprezinta vocea unita a fermierilor si cooperativelor acestora in Uniunea Europeana. Copa uneste 57 de organizatii agricole europene iar Cogeca uneste 31 de organizatii ale cooperativelor agricole. Cele doua organizatii reprezinta 28 de milioane de fermieri si familiile acestora, dar si in jur de 38.000 de cooperative. COPA – COGECA este una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea intereselor la Bruxelles si detine legaturi stranse cu alte tari europene.

Crearea regionala de valori inseamna adaptarea productiilor agricole conditiilor regionale. Gradul de fertilitate a terenului din campie permite obtinerea unor productii mari de cereale, iar cel din zona de deal este favorabil pentru infiintarea plantatiilor pomicole. In fiecare din aceste zone fermierii si-au consolidat aptitudinile personale. Cei din campie si-au consolidat aptitudinele in cultivarea cerealelor iar cei din zona de deal si-au consolidat aptitudinele si cunostintele horticole. Odata ce si-au adaptat productiile si si-au consolidat cunostiintele, fermierii au facut investitii mari in exploatatiile lor, dupa care a urmat punerea in aplicare a tehnologiilor flexibile din agricultura de precizie sau ecologice. In acest fel fiecare fermier a devenit un componet important in crearea regionala de valori.

Cultivatorul european are un rolul principal in conservarea peisajului rural. El este un aducator de servicii, un asigurator de locuri de munca, un producator la standarde europene, un pastrator al tipului de agricultura multifunctionala, un intreprinzator profesional in spatiul rural si un militant pentru o cooperare bine facuta, in vederea folosirii resurselor inca neutilizate de management. Utilizeaza pentru a face fata concurentei progresul tehnic, biologic si organizatoric si isi consolideaza ferma prin crestere si participare in grupurile de vanzare a produselor.

 

 


Cautare