Viata in comunitatile de grup

In viitorul nu prea indepartat, un pas important al omenirii va fi cel al traiului in cat mai multe comunitati de grup precum cele prezente azi peste tot in lume.

Comunitatile ecologice si religioase nu au scopul de a desfiinta proprietatea private si a renunta la viata de cuplu in favoarea traiului in grup, ci reprezinta o alternativa, la viata trepidanta si stresanta de azi.

Tema traiului in grup, este adusa in actualitate dupa 2000 de ani. Reamintim faptul, ca in primul secol dupa Hristos, cu ocazia Pogararii Duhului Sfant, aproximativ 5000 de oameni crestinati, au hotarat sa renunte la proprietatile private, in favoarea traiului in grup. In anul 2019, in tara noastra, existau aproape 1000 de manastiri, in care mii de oameni traiesc o viata de armonie, unde se pot realiza produse, la fel de bune ca si cele obtinute in societatile economice cu capital privat.

De exemplu la Manastirea Aninoasa se comercializeaza, ca produse traditionale atestate: unt, telemea si cascaval afumat de vaca. Tot aici se obtine miere de albine naturala, bio, care se vinde ca produs traditional atestat (din miere de salcam, tei si poliflora). De asemenea se obtin mere bio si suc natural.

La Manastirea Jercalai, sunt vinuri in crama manastirii, de la Podgoria Via Domnului, precum vinul Merlot care a primit medalia de argint sau vinul Cabernet Sauvignon baricat, care a primit Medalia de Aur in cadrul concursului international IWCB - Bucuresti.

Aflata in rezervatia cu acelasi nume, Manastirea Nera din judetul Caras-Severin e cunoscuta in Romania, si datorita leacurilor din plante, zamislite de cele 50 de maicute, precum: sapunuri cu ingrediente pe deplin naturale, ceaiuri, gemuri, miere, oteturi, siropuri, tincturi, unguiente, sau bitter.

La manastirea Varatic, produsele traditionale specifice sunt dulceturile si siropurile naturale, realizate dupa retete traditionale. Din gama variata de produse amintim dulceata de cirese amare si miraculosul sirop obtinut din muguri de brad. De asemenea, brutaria manastirii este renumita pentru painea sa curata si sanatoasa cat si pentru delicioasele sale produse de panificatie (placinte, branzoaice, merdenele etc.).

La Manastirea Barnova exista o ferma de capre si o pajiste aflata in conversie ecologica, iar parintele staret Paisie Furdui are studii universitare de zootehnie si pasiune pentru branza frantuzeasca. Parintele a fost in Franta unde s-a specializat pe metoda de obtinere a branzeturilor.

Un model de viata de grup o gasim si in Comunitatea Findhorn care a luat nastere in 1962. Atunci, familia Peter si Eillen Caddy, alaturi de prietena lor Dorothy, s-au mutat intr-o mica rulota de langa Marea Nordului. Aici, Peter a construit o gradina, ceea ce a facut ca Dorothy sa-si descopere abilitatea de a proteja si a ingriji plantele. In timp, au venit si alti oameni sa locuiasca in aceasta regiune, iar in 1972 a fost inregistrata ca Fundatia Findhorn. Astazi, comunitatea este in crestere si e cunoscuta ca fiind vegetariana. Are aproximativ 40 de membri din 40 de tari care se straduiesc sa creeze un model pozitiv de supravietuire pentru umanitate si planeta.

Asezat langa un vulcan din centrul Mexicului, satul ecologic Huehuecoyotl a fost construit in 1982 de un grup international de muzicieni si artisti nomazi, de activisti politici si ecologisti care au calatorit 10 ani prin lume. Comunitatea de la Huehuecotyotl se dedica in principal adoptarii stilului de viata ecologic, artelor si practicarii metodelor holististice care mentin sanatatea. Huehuecotyotl a fost introdus in reteaua Ecovillage din 1997. Satenii din comunitate ajuta localitatile invecinate care sunt foarte sarace. Este vorba de cele din Santo Domingo Ocotitlan si de un sat atzec foarte vechi – Tepoztlan.

Cei 1.500 de locuitori ai orasului indian Auroville traiesc in casute bizare pe care le-au construit singuri, gatesc cu ajutorul energiei solare si incearca sa dea un nou inteles conceptului de comunitate. Asezarea lor este un laborator, iar ei sunt pionierii evolutiei umane.
 

 


Cautare