Cooperativa Agricola de legume „Lunca Someslui Mic” a fost infiintata in anul 2013 pe teritoriul comunelor Apahida si Jucu, din judetul Cluj.
Fermierii din zona se bucura ca isi pot vinde varza, conopida, cartofii, dovleceii, sfecla rosie, telina la preturi avantajoase, ca terenurile lor sunt valorificat, iar in plus pot sa-si creasca productivitatea muncii. Se resimte un interes tot mai mare al consumatorului catre produsele locale, acest lucru fiind confirmat de catre retail-erii cu care lucreaza Cooperativa, printre care si supermarket-ul Profi.
Potrivit legii 566/2004 pentru constituirea si functionarea unei cooperative agricole este nevoie de minimum 5 membri, in prezent la nivelul Cooperativei Lunca Someșului Mic sunt 15 membri. La nivel operational, Cooperativa, funcționeaza ca un intermediar, preluand marfa de la acestia si comercializand-o catre 2 mari clienti si alti 5-6 mici clienti. Legumele sunt aduse la depozit, ambalate si etichetate de catre fermieri, dupa care Cooperativa, cu ajutorul camionului din dotare le transporta la depozitele clientilor. Tot acest proces este coordonat si atent urmarit de catre managerul de vanzari, care comunica in ambele parti, atat cu producatorii / fermierii cat si cu clientii.
Fermierii isi pot desface legumele, la un pret mai avantajos decat cel de la en-gross, dar si in cantitati mai mari decat cele vandute cu amanuntul. Principalele surse au fost contributiile proprii ale fermierilor, sprijinul financiar de la Fundatia Romano-Americana si alte finantari punctuale facilitate de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, care a lucrat alaturi de ei, timp de 3 ani la consolidarea cooperativei.
Principalele legume care sunt recoltate sunt varza, conopida, telina, cartoful, morcovul, ridichile si mai multe tipuri de verdeturi. O buna partea ajung pe rafturile marilor magazine, via Cooperativa, dar pot fi gasite si in piete volante din municipiul Cluj-Napoca. Cooperativa Agricola Lunca Somesului Mic este printre putinele initiative de acest gen care functioneaza, vinde si ofera avantaje reale producatorilor. La nivel national, pe sectorul legume-fructe, nu exista mai mult de 20 de astfel de initiative. In anul 2016 vanzarile au atins aproape 900.000 lei, si sau vand in sistem cooperatist, peste 700 de tone.