Scopul initial al consortiilor agrare cooperatiste a fost cumpararea in comun pe contul cooperativelor asociate a marfurilor, materiilor prime si mijloacelor de productie care sa fie introdu-se direct in procesul de productie.
Consortiile agricole cooperatiste au aparut in anul 1850 si s-au raspandit rapid in Italia dar si in alte state precum Germania si Franta. Obiectivul final al cosortiilor agrare cooperatiste au fost fixate in Legea nr 1235/1948. Astfel principalul obiectiv al acestui organism il reprezinta dezvoltarea si ameliorarea initiativelor cu caracter social si cultural in interesul agricultorilor.
Consortiul agrar produce cumpara si vinde fertilizanti, produse antiparazitare si fitosanitare, seminte, furaje; executa, promoveaza si sprijina recoltarea produselor agricole, transportul, prelucrarea si depozitarea acestora; asigura operatiuni pentru rezerva si stocare; da in locatie masini si utilaje agricole; efectueaza operatiuni de credit agricol; conlucreaza la efectuarea de studii agricole si la infintarea de campuri si statiuni de cercetare agricola, etc.
Consortiile agrare din Italia numara peste 8 mii de cooperative cu peste 1 milion de membrii si au o cifra comuna de afaceri de aproape 20 de miliarde de euro/an.