Stafidele sunt considerate cele mai sanatoase fructe uscate.
Stafidele, bogate in cupru, fier si fibre, ajuta sistemul imunitar slabit si dau senzatia de satietate. Putem consuma zilnic intre 70 si 100 de grame de stafide pentru ca sunt o sursa buna de zaharuri sanatoare, indicate in perioadele de convalescenta, dupa eforturi fizice sau intelectuale. Ele reprezinta si o sursa buna de antioxidanti, care intervin in procesul de dizolvare si eliminare a colesterolului.
Stafidele se includ in alimentatia persoanelor care au probleme de ritm cardiac sau tensiune arteriala, contribuind la reglarea si normalizarea activitatii cardiace. Ele sunt eficiente in ridicarea sistemului imunitar, indeosebi in infectii care afecteaza pielea si sangele. Fitonutrienţii fenolici prezenti in stafide poseda proprietati antibacteriene si probiotice, ajutand la mentinerea unui mediu sanatos in colon.
Stafidele reduc aciditatea stomacala si regleaza digestia. Ele favorizeaza formarea celulelor rosii si sunt benefice pentru sanatatea ochilor. Totodată, stafidele sunt excelente pentru a combate oboseala si a preveni depresia, ajutand la tratarea starilor de anxietate. Datorita cantitatii mari de potasiu, stafidele previn retentia in organism a lichidelor si fluidizeaza sangele.