Conopida este o leguma care contine o varietate impresionanta de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti si substante fitochimice.
Conopida o putem consuma cruda, in salate, in supe sau diverse mancaruri. Datorita efectelor sale benefice asupra numeroaselor aspecte ale sanatatii, conopida se poate incadra in categoria superalimentelor.
Conopida contine sulforafan, un compus al sulfului care s-a demonstrat ca distruge celulele mama canceroase. S-a mai descoperit de asemenea ca sulforafanul din conopida imbunatateste tensiunea arteriala si functia renala.
Conopida contine o mare cantitate de nutrienti antiinflamatorii care ajuta la mentinerea nivelului de inflamatie sub control. O porție de conopida contine 77% din valoarea zilnica recomandată de vitamina C. Conopida este de asemenea o sursa foarte buna de vitamina K, proteine, tiamina, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu si mangan.
Conopida este de asemenea o sursa bună de colina, care este una din vitaminele de tip B, cunoscuta datorita rolului sau in dezvoltarea creierului. Conopida intareste capacitatea corpului de a se detoxifia in multiple moduri si este o sursa importantă de fibre alimentare pentru sanatatea digestiva si ajuta la protejarea mucoasei stomacale. Prin consumul regulat de conopida, organismul va fi capabil sa reziste la imbatranirea cauzata de expunerea zilnica la substantele contaminante, la stresul cronic, poluare, etc.
Nu trebuie sa subestimam valoarea nutritiva a conopidei. Cand cumpara o capatana de conopida, sa fim atenti ca aceasta sa fie tare, sa nu aiba pete galbene sau maro, si sa fie acoperita cu frunze verzi ceea ce inseamna ca este foarte proaspata.