Nucsoara da parfum sarbatorilor dar este si benefica sanatatii.
Nucsoara este un sedativ eficient pentru a trata inflamatiile si durerile abdominale. Uleiul de nucsoara alunga durerile musculare, inflamatiile incheieturilor, zonele afectate de reumatism.
Are efect de curatare si eliminare a toxinelor din ficat si rinichi. Ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi. Daca suferi de indigestie, de diaree, de constipatie sau balonare, ia un pic de praf de nucsoara.
Are efect stimulator asupra creierului si elimina oboseala. Este un remediu bun in caz de depresii. Are afect antibacterian, asupra respiratiei neplacute si calmeaza durerile de dinti. Nucsoara are proprietatea de a creste temperatura corpului, astfel ca este ideala in starile gripale.
In Orient, nucsoara se adauga in cafea si ceai iar grecii o combina si cu scortisoara. Datorita proprietatilor sale, de ceva timp Starbucks a decis ca toate in cafenelele sale din lume sa se recomande presararea de putina nucsoara in cafeaua proaspat servita. Italienii o adauga in sucul de rosii, care pune in evidenta latura picanta a condimentului.
Nucsoara se combina excelent cu scortisoara, dar si cu cimbrul. Aroma delicata este insotita de un gust usor picant, ceea ce face din nucsoara un condiment rafinat, care se preteaza foarte bine si in preparate sarate si in cele dulci. Nucsoara este cea mai buna alegere pentru preparatele dulci cu branza moale, combinata cu vanilia. Este potrivita pentru a condimenta si aroma bauturi, vinul fiert si alcoolul rafinat si chiar unele sortimente de whiskey.
Printre legumele care se potrivesc cel mai bine cu nucsoara se numara broccoli si conopida gatita la aburi, cartofii copti. Nucsoara da rafinament oualelor si innobileaza pastele. Italienii folosesc nucsoara pentru a condimenta carnea de pui si pestele.
Indonezia, Sri Lanka si India produc mai mult de 12.000 de tone de nucsoara, in fiecare an, suficient pentru toata lumea.