Consumul ideal de sare in alimentatie

Cei mai multi dintre noi consuma prea multa sare in dieta zilnica lucru e poate provoca hipertensiune arteriala si alte probleme de sanatate.

Consumul ideal de sodiu intr-o alimentatie sanatoasa se va limita intre 1500 si 2300 mg pe zi, echivalentul a unei lingurite de sare.

Evitati alimentele procesate sau pre-ambalate. Alimentele procesate, cum ar fi supele conservate contin mai multa sare decat cantitatea trecuta pe etichete.

Majoritatea meselor de la restaurante si fast-food sunt incarcate cu sodiu (in special sosurile). De asemenea trebuie sa optam pentru legume proaspete sau congelate si nu pe conserve de legume. Va trebui sa renuntam la snacks-urile sarate. Va trebuim sa reducem incet sarea in dieta pentru a da timp papilelor gustative sa se adapteze.

Din pacate, noi romanii consumam mai mult decat triplul cantitatii recomandate. Din aceasta cauza sunt inregistrate peste 3 milioane de cazuri de boli cardiovasculare, care situeaza Romania pe primele locuri intr-un top european al imbolnavirilor.

Organizatia mondiala a sanatatii ne recomanda reducerea consumului de sare din farfurii dar mai ales din mancarea procesata si propune cresterea consumului de potasiu. Acest element benefic pentru organism se regaseste in legume si fructe si poate contribui impreuna cu reducerea sarii la prevenirea bolilor cardiovasculare de care sufera unul din sapte romani.

 


Cautare