Socata traditionala romaneasca

Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii.

Luna mai este luna cand infloreste socul, si putem aduna florile pentru nevoile familie. Pentru ca se apropie 1 iunie si pentru ca este sezonul socului, puteti sa va bucurati copilasii din familie cu traditionala bautura romaneasca. Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Florile de soc au proprietati diuretice si laxative, tratateaza raceala, gripa si bronsita, bolile dermatologice, oculare, reumatice, cardiace. Sunt indicate si in cura de slabire.

Reteta traditionala de socata:

Ingrediente

  • 10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)

  • 1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)

  • 2-3 lamai mari

  • 8 gr drojdie proaspata

  • 8 litri de apa rece

  • un borcan de 10 litri

Mod de preparare

Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii. Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat. A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit. In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece.
 


Cautare