Cereale integrale, intotdeauna sanatoase

Recent revista Scientific American a adus in discutie cateva din concluziile raportului Societatii Americane pentru Nutritie care reafirma faptul ca cerealele integrale bogate in fibre reduc riscul de diabet si boli de inima.

Termenul de "cereale integrale" inspira intradevar ideea de alimente sanatoase, cu aport bun de fibre si antioxidanti naturali, dar sunt multe produse promovate ca "cereale integrale" sau "continand cereale integrale" care se folosesc de o interpretare in sens larg a definitiei acestui termen in alimentatie. In acest sens se folosesc doar diferite parti ale cerealei (taratele sau corpul fainos sau germenii) sau se folosesc toate partile boabelor, dar in procentaje diferite. Astfel alimente pe baza de germeni de grau sau tarate au fost considerate cereale integrale. Definitia revizuita in 1999 si acceptata pentru "Cereale integrale" in SUA se refera la orice amestec de tarate, corp fainos (endosperma) si germeni in proportiile care s-ar astepta sa se vada la cereale intacte, insa si aceasta definitie lasa si ea loc de interpretari, iar cereale pot fi (si de obicei sunt) prelucrate astfel incat cele trei parti sunt intai separate si macinate inainte de a fi incorporate in produsele alimentare. Comparativ cu folosirea boabelor intacte, cerealele integrale prelucrate au adesea niveluri mai mici de fibre si nutrienti. In cele din urma, cercetatorii au afirmat ca numai dietele bazate pe cerealele bogate in tarate sau cele care contin cantitati mari de fibre sunt cele care reduc riscul de boli de inima si diabet de tip 2. "Pentru cereale integrale folosind definitia acceptata in prezent, nu avem suficiente date pentru a sprijinii faptul ca acestea previn aceste boli cronice", a spuns David Klurfeld, co​​-autor studiului si liderul Programului National pentru Nutritie Umana de la Serviciul de Cercetari Agricole al Departamentul Agriculturii SUA.

O problema cu definitia actuala a cerealelor integrale, este ca nu tine cont de fibrele din acestea si multe produse din cereale integrale de pe rafturile supermarketurilor contin foarte putine fibre. O persoana ar trebui sa manance 10 boluri de multi-cereale la micul dejun, fie 16 felii de paine din grau integral, sau noua cesti de orez brun pentru a obtine doza de fibre recomandata pentru un adult pe o zi. "Nu e nimic in neregula cu consumul de orez brun, dar nu te poti astepta la beneficii pentru sanatate, daca ai de gand sa mananci orez brun ca sursa de cereale integrale", explica Klurfeld. Tehnologiile comune de prelucrare a cerealelor integrale, care pot implica macinare, extrudare si altele, pot avea un impact, de asemenea, asupra functiilor lor nutritive. Prelucrare poate face ca boabele intregi sa fie digerabile si mai gustoase, ea poate sa le dea un termen de valabilitate mai mare, dar, de asemenea, duce si la eliminarea grasimilor din stratul exterior al cerealelor (pentru a evita rancezirea). Unele din aceste tehnici de prelucrare s-au dovedit a degrada antioxidanti naturali si de a reduce continutul de fibre din cereale. "Deasemenea zaharurile se absorb mai repede din unele cereale integrale procesate decat din cereale integrale intacte, declansand cresteri de zahar in sange care pot poate creste senzatia de foame ducand la supra-alimentare si creste riscul de boli legate de rezistenta la insulina, cum ar fi diabetul si bolile de inima", spune David Ludwig, un profesor de nutritie la Scoala de Sanatate Publica Harvard.

Dar, chiar si atunci cand cerealele integrale nu sunt macinate, acestea pot fi prelucrate in moduri care pot provoca probleme metabolice. Companiile de produse alimentare adauga cerealele integrale macinate, cerealele partial procesate si cereale intacte neprelucrate impreuna in aceeasi categorie larga de "cereale integrale", asa ca este dificil pentru consumatori sa stie ce anume au cumparat. Cereale integrale pot contine, de asemenea, aditivi nesanatosi. In ianuarie Ludwig si alti cercetatori de la Harvard au comparat compozitia de nutrienti a 545 de produse cerealiere si a constatat ca cele etichetate cu timbru "cereale integrale" (o eticheta sponsorizata de industriile alimentare de profil conform careia produsul include cel putin 8 grame de cereale integrale/portie) contin mai multe calorii si zahar decat cele fara timbru. Ele au fost, de asemenea, mai scumpe. "Atunci cand un aliment este comercializat ca fiind un produs ce contine cereale integrale, acesta capata automat o aura de sanatate si companiile pot strecura in compozitie tot felul de gunoaie, fara ca oameni sa stie ce primesc", spune Ludwig. 

                Concluzia care se poate trage de aici cu privire la cereale integrale, este ca ar trebui sa consumam cereale integrale care sunt bogate in fibre. Toate dietele verificate de studiu care au redus riscul de boli au fost bogate in fibre sau tarate cu continut mare de fibre. Oamenii ar trebui sa ia in considerare gatitul cu cereale integrale intregi cum ar fi graul decorticat sau boabele de alac. Atunci cand sunteti in dubiu, ar trebui sa aveti incredere intotdeauna in instinctele voastre nutritive. In subconstient cei mai multi dintre noi stim deja aceasta.

 

Scientific American


 


Cautare