Avocado este originar din zonele tropicale si subtropicale ale Americii centrale si de sud, dar el creste si in regiuni mai calduroase din Statele Unite ale Americii.
Desi avocado are o cantitate mai mare de grasime decat alte fructe (de 20 de ori mai mult ca altele), el contine grasimi mononesaturate foarte sanatoase. Acidul oleic din avocado diminueaza colesterolul. Avocado este o excelenta sursa de potasiu, continand cu 60 la suta mai mult decat banana. Potasiul joaca un rol important in reglarea presiunii sangelui si joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiace si hipertensiunii arteriale. Fructul contine si luteina, care este un carotenoid (un nutrient din pigment care da unor fructe si legume culoarea lor). Un antioxidant natural, luteina este responsabila pentru mentinerea sanatoasa a pielii si ochilor nostri. Fructele de avocado sunt foarte valoroase prin continutul bogat in vitaminele A, B, C, E (reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti si neutralizeaza efectele radicalilor liberi), in vitamina K, in acid folic dar reprezinta si o buna sursa de fibre alimentare. Reprezinta unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre circa 75 la suta fibre insolubile si 25 la suta fibre solubile. Vitaminele continute de avocado sunt esentiale in protejarea de efectul homocisteinei, a inimii si a arterelor, aceasta in conditiile in care un nivel prea mare de homocisteina poate conduce la un atac de cord. Proprietatile terapeutice ale fructului de avocado ajuta la intarzierea si prevenirea sclerozei osoase. Artroza, care este o boala severa, ce afecteaza aproximativ 20 la suta din populatie, iar doctorii naturisti utilizeaza impotriva ei extracte naturale din numeroase plante, printre care cele de avocado si soia. Avocado are si proprietati anticancerigene. Are culoarea galben-verzuie datorita unor substante carotenoide care, alaturi de vitamina E, formeaza un antioxidant natural puternic. Dupa studiile specialistilor, cele doua substante inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene din zona prostatei. Fructul de avocado influenteaza absorbtia carotenoidelor din alimente ce joaca rolul unor pigmenti antioxidanti utili in prevenirea bolilor oculare, in cancere si in protectia pielii contra radiatiilor ultraviolete. Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale de scadere a nivelului colesterolului si glicemiei, pentru proprietatile antioxidante, de protejare a ficatului si a actiunii sale antiinflamatoare. Uleiul de avocado, extras din sambure, protejeaza pielea de uscare dar se foloseste si ca tratament in cazul deterioraii pielii de catre paraziti. Este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene, antiriduri, cicantrizante. Uleiul de avocado este o sursa excelenta pentru tratarea acneelor, dermatitelor, accelereaza procesul de vindecare al pielii. Multiplele proprietati ale uleiului de avocado (emolient, penetrant, hidratarea si inmuierea pielii) il fac ingredientul cel mai potrivit pentru un produs cosmetic de tratament al pielii.
Reteta: PASTA DE AVOCADO
Ingrediente necesare pentru pasta de avocado: 1 avocado mare; 1 varf de cutit de sare fina; 1 varf de cutit de piper negru macinat; 1 lingurita cu suc de lamaie proaspat; 1 fir de ceapa verde. Se spala avocado. Se cresteaza pe lungime, apoi se misca usor stanga-dreapta, astfel incat sa iasa jumatatile. Apoi se scoate, cu ajutorul unei linguri, samburele dur. Se curata de coaja avocado. dupa care miezul se stropeste cu suc de lamaie, ca sa nu se oxideze. Se pune in blender si se face piureu. Piureul se amesteca cu ceapa (spalata si tocata fin). Se adauga dupa gust condimente. Pasta de avocado se poate servi pe paine prajita. Constituite un aperitiv delicios, dar se poate servi si la micul dejun.