Dovleacul copt ne protejeaza sanatatea

Inca mai gasim pe piata dovleac de gradina, un aliment foarte bogat in vitamina A.

O portie de dovleac copt, de exemplu, are un contiut extrem de ridicat de betacaroten, un antioxidant esential pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si pentru dezvoltarea celulelor pielii. Cel de-al doilea ingredient nutritiv pe care il contine dovleacul este potasiul. Acesta e un compus chimic necesar pentru productia de energie si pentru functionarea sistemului nervos. In plus, dovleacul contine fier si magneziu in cantitati care nu sant deloc de neglijat, fiind, totodata, si o sursa valoroasa de fibre, necesare digestiei. Prin consumul de dovleac in diverse mancaruri, tractul digestiv se mentine sanatos, iar organismul este protejat de actiunea radicalilor liberi, a antioxidanţilor şi prin beneficiile aduse de vitamina A.

Reteta de dovleac copt. In satele din judetul Arad, in sezonul rece se consuma ca desert, bucati de ludaia fripta” (dovleac copt). Se taie continutul dovleacului in bucatele mici, se inmoie in ulei si se condimenteaza cu sare si piper. Se incalzeste cuptorul in prealabil la circa 400 de grade, pe urma se introduc bucatile de dovleac, unde stau circa 40 minute. Se pot servi ca atare dar se pot servi si cu paste.

 


Cautare