Rosiile ecologice reduc riscul bolilor cardiovasculare

Nivelul de antioxidanti din tomatele organice este mai mare decat cel din legumele cultivate conventional, arata un studiu recent realizat de oamenii de stiinta spanioli.

Rosiile, indiferent de provenienta lor, sunt bogate in antioxidanti din categoria polifenolilor, dar oamenii de stiinta de la Universitatea din Barcelona au constatat ca soiurile provenind din agricultura organica prezinta o cantitate considerabil mai mare decat cele crescute conventional. Polifenolii sunt considerati extrem de benefici pentru sanatate, fiindca, atunci cand sunt consumati in cantitati mari, reduc riscul de boli cardiovasculare, degenerative (cum sunt maladiile Alzheimer si Parkinson), precum si riscul de cancer. Cercetatorii spanioli au analizat continutul in antioxidanti al rosiilor cu ajutorul cromatografiei de lichide si a spectrometriei de masa si au descoperit astfel 34 de compusi fenolici diferiti in compozitia tomatelor. „Exista si suplimente alimentare cu polifenoli, insa ei se asimileaza cel mai bine prin consumul de legume si de fructe. In plus, rosiile contin licopen si alti carotenoizi, precum si vitamina C", explica lectorul universitar Rosa M. Lamuela, coordonatorul studiului spaniol. Agricultura organica se face fara ingrasaminte cu azot; de aceea, plantele crescute astfel isi activeaza propriul mecanism de aparare impotriva daunatorilor, iar acest proces creste si nivelul de antioxidanti", spune Anna Vallverdú Queralt, una dintre coautoarele studiului. Asa se explica de ce nivelul de polifenoli depistat de specialisti in rosiile organice este mai mare decat cel al rosiilor crescute cu ingrasaminte chimice.

 


Cautare