Legumele conservate in saramura ajuta organismul iarna

Legumele trebuie conservate in saramura, deoarece fermentarea ajuta la formarea unor nutrienti.

In timpul iernii, muraturile nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie, deoarece reprezinta o sursa importantă de nutrienti (de exemplu, contin vitamina C si acid lactic), care ajuta organismul sa fie in forma pentru a face fata anotimpului rece, afirma nutritionistii. Din pacate, cele mai multe gospodine folosesc otet pentru conservare si, in plus, sterilizeaza borcanele la temperaturi foarte ridicate. Ca urmare a acestui proces, legumele se devitalizeaza si sunt saracite de nutrienti. Pentru a obtine muraturi gustoase si mai ales sanatoase, trebuie respectata reteta traditionala. in acest sens, conservarea se va face numai in borcane de sticla sau, atunci cand este posibil, in butoaie de lemn de stejar. Obiceiul de a mura legumele în butoaie de plastic sau de aluminiu nu se recomanda, deoarece plasticul modifica gustul muraturilor, iar sarea faciliteaza patrunderea aluminiului in muraturi.

Pentru a da muraturilor un gust mai bun, in saramura se pot adauga boabe de piper si de mustar, marar, crengute de visin sau de cires si usturoi. Desi, in prezent, sunt la moda asa-numitele „fixuri pentru muraturi", nutritionistii ne recomanda sa le evitam, deoarece contin conservanti, substante de ingrosare, indulcitori artificiali si acidifianti care modifica gustul muraturilor si le scad valoarea nutritiva. Dupa ce se pune saramura fierbinte in borcane, acestea se pun la loc uscat si intunecos, unde se existe o temperatura de 40 grade C, pentru a declansa fermentare. De obicei gospodinele pun borcanele intr-un loc amenajat (cosuri), invelite si acoperite cu paturi groase.Muraturile sunt o sursa valoroasa de simbiotice, o combinatie intre probiotice si prebiotice. Probioticele sunt bacterii „bune" care echilibreaza flora bacteriana, iar prebioticele ajuta la dezvoltarea probioticelor.

 

 


Cautare