Stomacul are nevoie de odihna

Stomacul trebuie sa se bucure de o atentie plina de grija. Nu trebuie sa fie tinut intr-o continua activitate. Dati pace, liniste si odihna acestui organ folosit in mod gresit si indelung maltratat. 

Dupa ce stomacul si-a facut lucrarea pentru o masa, nu ii dati inca si mai mult de lucru inainte de a fi avut sansa de a se odihni si inainte ca organismul sa furnizeze o cantitate suficienta de suc gastric pentru alta mancare. Ar trebui sa treaca cel putin cinci ore de la o masa la alta si tineti minte intotdeauna ca, daca vreti sa faceti o incercare, veti descoperi ca doua mese pe zi sunt mai bune decat trei. Este in practica si obiceiul societatii sa se ia un mic dejun lejer. Dar nu acesta este modul cel mai bun de a trata stomacul. La masa de dimineata, stomacul se afla intr-o conditie mai buna pentru a se ocupa de mai multa mancare decat la a doua sau a treia masa a zilei. Obiceiul de a manca un mic dejun sarac si un pranz copios este gresit. Faceti in asa fel, incat micul dejun sa fie masa cea mai consistenta a zilei. Cina tarzie este daunatoare in special pentru persoanele cu obiceiuri sedentare. In cazul lor, tulburarea care se produce este de cele mai multe ori inceputul unei boli care sfarseste prin moarte. In multe cazuri, starea de slabiciune care duce la dorinta de a manca se produce din cauza ca organele au fost suprasolicitate in cursul zilei. Dupa ce termina de prelucrat hrana de la o masa, organele digestive au nevoie de odihna.  Multi isi ingaduie obiceiul vatamator de a manca chiar inainte de culcare. Si se poate ca acestia sa fi servit trei mese obisnuite; cu toate acestea, pentru ca au o senzatie de slabiciune, ca si cum le-ar fi foame, vor lua o gustare sau o a patra masa. Ingaduindu-si aceasta practica gresita, ea a devenit obicei si aceste persoane se simt ca si cum nu ar putea sa doarma fara sa ia o gustare inainte de a se retrage la culcare. In multe cazuri, cauza acestei slabiciuni se datoreaza faptului ca organele digestive au fost deja impovarate in mod excesiv de-a lungul zilei, pentru ca stomacul a trebuit sa se elibereze de mancarea nesanatoasa pe care este prea adesea silit s-o primeasca, si aceasta in cantitati prea mari. Organele digestive astfel maltratate devin obosite si au nevoie de o perioada de odihna totala pentru a-si reface energia secatuită.

A doua masa nu ar trebui niciodata consumata inainte ca stomacul sa fi avut timp sa se odihneasca dupa munca de a digera masa precedenta. Daca cea de-a treia masa va fi totusi luata, ar trebui să fie usoara si cu mai multe ore inainte de a merge la culcare. Insa asa cum este cazul multora, sarmanul stomac obosit se poate plange de oboseala, dar in zadar. Asupra lui se aduce cu forta mai multa mancare, lucru care pune in miscare organele digestive, pentru ca acestea sa treaca din nou prin aceeasi corvoada in timpul orelor de somn. Somnul unor asemenea persoane este de regula deranjat de vise neplacute, iar dimineaţa se trezesc neodihnite. Au o senzatie de istovire si le lipseste apetitul. Tot organismul resimte o lipsa de energie. In scurt timp organele digestive sunt epuizate, caci nu au avut deloc timp sa se odihneasca. Daca aceasta practica este ingaduita pe o durata mare de timp, sanatatea este subrezita serios. Sangele devine impur, sunt trasi la fata si apar in mod frecvent eruptii (pe piele). Cei care trec de la trei mese pe zi la doua vor fi tulburati la inceput, mai mult sau mai putin, de o stare de slabiciune, mai ales pe la ceasul la care aveau obiceiul sa serveasca cea de-a treia masa. Daca insa vor persevera pentru scurt timp, aceasta slabiciune va disparea. Cand ne intindem pentru a ne odihni, stomacul trebuie sa-si fi terminat toata lucrarea, pentru a se putea bucura de odihna asemenea celorlalte parti ale corpului. Digestia nu ar trebui sa continue in timpul somnului. Dupa ce stomacul – care a fost muncit in exces – si-a îndeplinit sarcina, ajunge sa fie epuizat, lucru care provoaca o stare de slabiciune. In acest punct, multi sunt amagiti si gandesc ca lipsa de hrana este cea care provoaca asemenea senzatii si, fara sa dea stomacului un ragaz de odihna, mananca din nou, actiune care indeparteaza pe moment slabiciunea. Aceasta slabiciune este in general rezultatul alimentatiei cu carne, al faptului ca se mananca prea des si prea mult. Remediul de care au nevoie asemenea persoane este de a manca mai rar, mai putin si sa se multumeasca cu mancare simpla, nesofisticata, luand masa de două, maximum de trei ori pe zi. Stomacul trebuie sa aiba perioadele lui regulate de lucru si odihna.

Autor: Ellenei White

 

 


Cautare