Cultura si gastronomia in Tara Oașului

Țara Oașului este o regiune geografică, istorică și etno-culturală românească alcătuită din Depresiunea Oașului și din munții care o delimitează. (Oas, Gutai).

Este aflată în județele Maramureș și Satu Mare, avand ca si capitala orasul Negresti-Oas. Oașul este vestit pentru tradițiile sale specifice, care s-au conservat în forme originale până aproape de zilele noastre. Se spune ca numele de Oas deriva din numele voievodului Alexandru Doboș sau de la cuvântul maghiar havas, care tradus înseamnă loc înzăpezit. Țara Oașului cuprinde următoarele comune și sate: Orașu Nou, Prilog, Racsa, Orașu Nou-Vii, Certeze, Huta Certeze, Moiseni, Vama, Vama Bai, Calinesti Oas, Lechinta, Coca, Tarsolt, Aliceni, Boinesti, Bixad, Camarzana, Batarci, Tarna Mare șiNegresti-Oas.  

Depresiunea Oaș prezintă altitudini maxime de 400-500 m. Localitățile sunt așezate dealungul văilor ce străbat Țara Oașului. Păstrători ai unor valori etno-culturale autentice, oşenii au reuşit să transmită din generaţie în generaţie ceea ce are mai de preţ un popor: limba, portul şi datinile strămoşeşti. Ţara Oaşului a devenit celebră prin portul popular, prin arta, muzica şi dansul specific oşenesc, care se desfăşoară privirilor în special cu ocazia unor evenimente deosebite: nunţi, hore, şezători, sâmbre, lăutul torturilor şi alte sărbători.

Pentru oşeni un om flămând este un om nefericit,aşa că gazdele vor fi mereu in preajmă gata să-ţi umple din nou farfuria dacă sa golit si dacă refuzi o nouă portie s-ar putea simţi jigniţi. ,Pe fiecare masă din această zonă superbă este necesar sa se găsească pălincă, slană, tocană, ceapă, boace(sarmale) şi zamă. Un alt produs de care oşanul nu se poate desparţi este carnea de porc. Ignatul este o tradiţie unde oşenii din toată lumea se adună să taie porcul.

Un alt produs nelipsit de pe masa oşenilor este caşul de oaie sau de vacă, urda. Ele se consumă cu ceapă şi musai pălincă sau se pune peste tocană cu jumări. Pălinca este o băutură tradiţională oşenească, facută din prune, mere, pere si cu cât este mai veche ca atât este mai buna. Pălinca de Oaş este renumita in lume pentruca este un produs 100% natural.

 


Cautare