Biserica fortificata din Altana, judetul SibiuLocalitatea Altana a fost intemeiata in secolul XIII de un grup de 10 colonisti. Ajunsi aici, acestia au incercat sa gaseasca un nume pentru localitatea intemeiata. Si pentru ca nu au reuait sa ajunga la un conses, in cele din urma localitatea a primit numele de „Allezehn”, insemnand „Toti zece”.

Dupa cum era obiceiul noilor sositi pe aceste meleaguri, alaturi de gospodarii, pe un mic deal acestia au ridicat si o bazilica romanica. In anul 1493 aceasta a fost aproape in intregime distrusa de turci. Pericolul unor noi invazii a determinat reconstructia bisericii, transformarea acesteia intr-o biserica hala si adaugarea de fortificatii.

Noua cetate era prevazuta cu o dubla incinta, bastioane patrate si turnuri inalte de aparare. Sub drumul de straja ce inconjura cetatea, in interior, erau amenajate camarile pentru pastrarea cerealelor.

Altana a fost, in unele perioade ale Evului Mediu, unul dintre Scaunele sasesti. Pe teritoriul numit Fundus Regius, Altana a fost o comuna libera. Detinand aceasta calitate, localitatea putea beneficia de unele scutiri de impozite si obligatii, dobandind astfel mai multi bani.

Satul Altana, comuna Altana, judutul Sibiu, se afla pe drumul judetean 106, la 40 km de Sibiu.

 

Vizitatorii au cazare la urmatoarele pensiuni: Pensiune Monda Ioan (tel:0745 837 673/0269 427 145); Pensiunea „Masa la prieteni, (tel: 0742 236 557 -Livia Vaida)

 

Cei care doresc sa viziteze biserica fortificata il pot contacta pe Rosi Müller str. Garii nr. 54, (tel: 0269-581157 /0744 105620.)

 Cautare