Ferma de vacanta

Daca te-ai uitat la fermele de vacanta din strainatate ai vedea o mare diversitate. 

Unele ferme au animale, iar altele culturi vegetale. Unele au in ferme, camere de cazare, iar altele au cabane de locuit. Unele, ofera meniu complet de mancaruri, iar altele facilitati pentru gatit. Unele au piscine si terenuri de tenis, altele ofera pur si simplu "o scaldatoare" in mijlocul naturii. Mediul rural, cu spatiu deschis si aer curat, este o oferta comuna pentru toti turistiiCele mai recente estimari, indica faptul, ca aproximativ o jumatate de milion de americani au cumparat ferme de vacanta. Ei reprezinta mai putin de 1 la suta din populatia totala a Statelor Unite. Doi din trei cumparatori sunt fosti agroturisti sau oraseni care au trait in copilarie la tara. Majoritatea provin din primele noua mari metropole americane. Ei vor sa cumpere ferme tip sau simple case de odihna (ranch). Cei mai multi dintre ei sunt oameni care au realizat venituri ridicate, au avut o inalta calificare profesionala sau o functie de conducere. Familiile lor se compun din mai multi membrii doresc pace, liniste si o experienta deosebita pentru copii. Mai putin de 20 %, dintre ei, vor sa cumpere ferme de vacanta doar din motive pur economice. 

Agroturistii nu cauta programe extrem de organizate, iar fermele de vacanta oferea o mare varietate de activitati. La acest tip de ferme, nu este suficienta o singura activitate. Majoritatea activitatilor turistice, ofera odihna activa precum calarie, schi, drumetie, inot, pescuit, tenis de camp, etc. Ziua unui agroturist trebuie sa fie plina. Un operator de ferma, lucreaza cu turistii, de multe ori, peste 18 ore/zi. Acesta isi pierde o parte din intimitate dar castiga o mai buna comunicare, respectiv, intelegere si bucurie; daruri de nepretuit in zilele noastre. Turistii au nevoie de sfaturi privind camera, locul de lenevire, masa, facilitati la toaleta, curetenie etc. Cazarea trebuie sa fie confortabila, sa existe liniste in camera, fara zgomote provocate de vecini sau de instalatii. Apa este un cavant cheie, respectiv 100-150 litri de apa pentru o persoana pe zi. In plus sa fie curata. Apoi o piscina este obligatorie, pentru zilele de vara si este mai lesne de realizat decat un iaz cu peste. Mesele nu trebuie sa fie plictisitoare. Program trebuie sa fie flexibil tinand cont ca oaspetii sunt in vacanta. Metodele traditionale de gatit cu mese pline de bunatati ii fac pe oameni sa se simta mult mai fericiti. Si clientela poate fi una speciala. Unii operatori, au amenajate constructii rustice preferate de familii tinere. Alti operatori prefera cuplurile de varsta mijlocie fara copii.

Altii, prefera familiile cu copii pentru care au multe activitati distractive in fermele lorOperatorii decid daca accepta copii fara parinti, sau activitati cu risc ridicat de accidente. Acestia vor trebui sa discute serios cu agentii de asigurari si cu persoanele calificate care fac instruire initiala in cazuri de accidente. Fermele de vacanta sunt in general putine. Acestea se axeaza pe agrement si nu pe un castig banesc rapid. Dar este obligatoriu ca veniturile sa acopere toate costurile si pe deasupra sa se realizeze un profit rezonabil.  Veniturile din ferma nu se reduc doar la cazare, masa si distractii ci si la produse traditionale obtinute artizanat in ferma si vandute ca atare turistilor la pretul cu amanuntul. De asemenea poate fi si o momeala pentru atrage turistii la pescuit si sa locuiasca in incinta fermei. Excursiile cu chirie sunt de asemenea profitabile. Astfel multi oraseni vor venii cu rulotele in ferme, pregatite special pentru acest gen de agroturism. Acestia ar avea nevoie de combina frigorifica, apa, curent, gaz imbuteliat si alimente pocurate de la fermier.  Turistii sunt dispusi sa platesca un pret rezonabil pentru tot dar la obiect, respectiv sa vada lista pentru servicii si sa vada ca sunt mici. Preturile in fermele de vacanta sunt mai mici deoarce fermierii au investit mai putin decat operatorii de pensiuni sau hoteluri din statiunile traditionale. Fermele sunt mai putin aglomerate iar viata de la tara ofera o imagine atractiva mai ales in randul tinerilor de la oras. Nu trebuie sa mergi sute de kilometri, pana intr-o statiune de odihna, cand poti gasesti, la cativa kilomtri de orice oras, o vacanta plina de distractii. Prin anii „70”, rulotele erau la mare cautare. Pentru a practica agroturismul in fermele de vacanta aceste vehicole de recreere trebuie sa fie luate din nou in considerare. Multi fermieri pot oferii un camping pentru rulote, si chiar rulote de inchiriat. Proprietarii de rulote cauta locuri de inchiriat, iar potentialul fermelor de vacanta va fi mai bine exploatat. 

De asemenea, constituirea unor asociatii de catre proprietarii de ferme de vacanta, pentru reclama in grup, ar aduce multe avantaje. Asa, orasenii vor gasi in fiecare judet, o ferta agroturistica greu de refuzat. Care doriti sa investiti in ferme de vacanta, vizitati cateva ferme din tara si din afara. Mergeti ca oaspeti obisnuiti si aveti multe de invatat, In timp ce va frecati coatele la masa cu ceilalti invitati, aflati lucrurile care le plac si care nu le plac. Apoi vorbiti cu proprietarii cu privire la probleme si oportunitati, participati la activitatile de recreere si descoperiti idei utile. Inainte de a incepe o activitate agroturistica interesati-va despre conditiile de licentiere si despre standardele de cazare, masa si agrement. Apoi vedeti atractivitatea zonei. Exista o lista a comunelor din Romania care au primit note intre 1 si 10 privind atractivitatea. Cele care au note de minim 5. incep sa fie atractive. O calificare facuta prin Camerele Agricole Judetene va poate fi de ajutor. De asemenea luati legatura cu o banca care oferita credite in agricultura si agroturism. Dar inainte de toate faceti o mare sedinta in familie si discutati despre impactul pe care il va avea in viata voastra aceasta schimbare. Cantariti cu atentie toate costurile si alegeti solutia cea mai potrivita. 

 


Cautare