Bunna, cafeaua traditionala din Etiopia

Bunna este unul dintre evenimentele cele mai placute in restaurantele din Etiopia.

Cafeaua, numita "Bunna" de etiopieni, se obtinute in mod ceremonial, in fata consumatorilor. Femeia care pregateste cafeaua, incepe cu spalarea si prajirea boabelor. Tava pe care se prajesc boabele este asemanatoare cu tigaia cu maner, pentru a se tine mana departe de caldura. Femeia va scutura tava de prajire inainte si inapoi, ca boabele sa nu se arda. Cand boabele de cafea incep sa pocneasca precum floricelele cafeaua proaspat prajita umple camera cu un miros foarte placut.

Boabele prajite sunt puse intr-un instrument casnic numit "Mukecha" pentru macinarea lor. Cele mai multe restaurante folosesc in acest moment rasnite moderne de cafea pentru a economisi timpul pe durata ceremonie.

Pulberea proaspata de cafeaua prajita, se pune intr-un vas traditional facut din lut numit "jebena" , impreuna cu apa fiarta, iar vasul se aseaza pe cuptor la foc deschis. Aroma cafelei umple camera, din nou, in timp ce este turnata in mici cesti numite "Cini".

In mod traditional dupa servirea primei portii de cafea numita "Abol", se serveste a doua portie "Huletegna" si a treia portie "Bereka". Boabele de cafeaua prajita nu mai sunt macinate pentru a doua si a treia servire, ci doar o parte de pulbere de cafea de la prima servire este lasata in mod intentionat pentru ultimele doua ceremonii.

 

 


Cautare