Satele verzi ale lumii: Zuidlaren

Zuidlaren, Olanda a castigat titlul de ''Satul cel mai verde al Europei'' in anul 2014.

Locul de decernare al premiului anual este expozitia Florala Europa din Százhalombatta, Ungaria, iar Zuidlaren a fost unul dintre cele zece sate nominalizate la premiul.

Zuidlaren este renumit pentru targul de cai care loc anual in luna octombrie, de 800 de ani, in parcul verde din centrul satul. Aici se gaseste o statuie in marime naturala realizata de artistul francez Ram ce reprezinta un cal si doi comercianti.

Zuidlaren are doar putin peste 10.000 de locuitori iar industria dominant este turismul, datorita atractiilor culturale variate. Moara eoliana din Zuidlaren se numeste "De Wachter" si este specializata pe macinat malai de porumb si presat ulei la rece. Aici se mai gaseste o brutarie si un muzeu etnografic.

Zuidlaren este cunoscut pentru numeroasele sale pajisti verzi, imprejmuite de perdele de copaci seculari, dintre care cel mai mare spatiu verde sa afla in centrul satului.

Pe langa targul annual de animale mai exista piete sapatamanale in zilele de vineri si "Oud-Drentsche Markt", in fiecare zi de miercuri, in sezonul de vara. Un alt eveniment important este concursul international de echitatie NIC Zuidlaren.

 

 


Cautare