
Patrimoniul horticol romanesc, din punct de vedere al suprafetei totale cultivate este clasat pe locul 6 dupa Franta, Spania, Polonia, Italia, Germania.
Fertilitatea naturala a solurilor, diversitatea climei, precum si priceperea cultivatorilor au fost factorii principali care au contribuit la ridicarea potentialului productiei horticole din Romania.
In Romania horticultura constituie o activitate traditionala, de mare importanta economic, dezvoltata de-a lungul vremii, ca rezultat al condiiilor naturale favorabile pe care le gaseste, mai ales in zonele de sud, sud-est, vest, Moldova, Dobrogea si centrul Transilvaniei.
Productia horticola a Romaniei ajunge la aproximativ 4.900.000 tone anual din care 35% legume si pepeni, 35% cartofi, 15% struguri, 15-20% fructe, produse in 98% in sectorul privat.
In ceea ce priveste consumul mediu/cap de locuitor /an, acesta este de 110 kg.
Raportata la PIB, valoarea productiei de fructe si legume a fost in 2006 de 3,09 % (1,13% pentru fructe si 1,96% pentru legume).
Analizand productiile medii in ultimii trei ani, raportat la totalul productiei de fructe si legume al Uniunii Europene, au rezultat urmatoarele:
-
fructe: Romania produce 9,3% din productia de prune, 3,6% din productia de mere si 2,2% din productia de cirese, productia celorlalte fructe reprezentand mai putin de 1%;
-
legume: Romania produce 22,8% din productia de pepeni verzi si galbeni, 17,9% din productia de varza, 12,3% din productia de vinete 4,9% din productia de ceapa, productia celorlalte legume reprezentand mai putin de 3% din productia comunitara (productia de tomate reprezinta 2,1% din productia comunitara).
Aşadar, avem inca un potenţial de valorificat ce poate prezenta o nisa prin procentele ridicate de productie din cantitatile totale ale UE, de exemplu, la pepeni verzi si galbeni, varza, vinete, ceapa.
Sursa: www.mapam.ro