Suntem ceea ce mancam - chiar daca nu stim despre ce e vorba


Comisia Europeana propune etichetarea mai clara si mai pertinenta a alimentelor si bauturilor.

 

Etichetele trebuie sa-si faca datoria si sa ne spuna clar ceea ce dorim sa stim. Etichetele de pe produsele alimentare ne sunt de mare ajutor in alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, pentru că ne oferă toate informaţiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sanatate, precum alergiile la arahide, pana la continutul de sare sau tipurile de grasimi.

Potrivit unei noi propuneri a Comisiei, informatiile esentiale ar trebui sa fie afisate pe partea superioara a ambalajului. Regulile in materie de etichetare a alimentelor preambalate care contin alergeni (arahide, lapte, mustar, peste, etc.) vor fi aplicate si alimentelor vandute in restaurante, baruri, etc.

Etichetarea clara ne ajuta sa mancam mai sanatos, intrucat stim exact ce cumparam. In baza noilor reglementari, etichetele trebuie sa indice valoarea energetica si continutul de grasimi, carbohidrati, zahar si sare pentru o cantitate de100ml/g (sau pentru o portie) din produs, precum si proportia respectivului continut din doza zilnica recomandata.

In ceea ce priveste marimea caracterelor folosite la tiparirea etichetei, dimensiunea propusa de 3 mm ne-ar scuti de eforturile pe care le facem pentru a gasi informatiile dorite. La randul lor, sloganele comerciale nu vor mai putea sa ne deturneze atentia de la informatiile obligatorii.

Cu ocazia prezentarii noii propuneri, comisarul european pentru sanatate, Markos Kyprianou, a declarat: „Etichetele de pe produsele alimentare pot avea o influenta enorma asupra deciziilor de cumparare ale consumatorilor. O eticheta vaga, prea incarcata sau inselatoare, departe de a-l ajuta pe consumator, poate reprezenta de fapt un obstacol in calea alegerii sale. Prin propunerea de astazi, vrem sa ne asiguram ca etichetele de pe produsele alimentare contin informatiile esentiale, prezentate clar si lizibil, astfel incat cetatenii europeni sa poata opta pentru o alimentatie echilibrata”.

Sursa: Comisia Europeana


 

 


Cautare