
Brandurile traditionale romanesti precum detergentul Dero, ciocolata cu rom, Kandia, Dacia, Bucegi, Gerovital, biscuitii Eugenia sau CEC-ul au consumatori fideli.
Acest lucru este un avantaj pe timp de criza, cand managerii cauta sa taie cat mai mult costurile, iar bugetele de promovare si marketing sunt de obicei pe primul loc pe lista activitatilor de care se pot dispensa.
In schimb, promovarea se face aproape de la sine atunci cand o marca este notorie, ea atragand profiturile prin ea insasi.
Afacerea cu un brand cunoscut merge singura. In acest context, intreprinzatorii romani care vor sa-si mentina vanzarile chiar si in aceasta perioada „mai au totusi la dispozitie marci autohtone care au facut cariera in trecut si de care consumatorii isi aduc inca aminte cu placere”. Ceea ce trebuie sa faca oamenii de afaceri interesati este sa le caute in arhivele Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si sa investeasca o suma mica de bani pentru reanimarea lor.
De altfel, foarte multe dintre marcile preferate de romani zac uitate in arhiva OSIM. Multe dintre ele au fost inregistrate la inceputul secolului trecut, insa se bucura si azi de succes. Unele sunt marci „de familie”, perpetuand numele persoanelor care au contribuit la istoria lor, dar si a poporului roman. Un exemplu este marca Otet Stirbey, inregistrata in anul 1913 de catre George A. Stirbey, fratele printului Barbu Stirbey.
In prezent, la peste 130 de ani de cand a fost adoptata prima lege romaneasca privind protectia marcilor, la OSIM sunt inregistrate peste 100.000 de marci.
Tendinţa de a cumpara produse cu branduri traditionale nu este prezenta numai in Romania. Potrivit prognozelor, consumatorii sunt tentati sa ramana fideli marcilor cunoscute, dupa un an de turbulente economice si panica pe piata alimentelor. Astfel, intr-o masura mai mare decat in trecut, clientii doresc sa stie totul despre produsele pe care le cumpara, inclusiv unde si in ce conditii au fost fabricate.
Marcile traditionale sunt avantajate si de preturile medii, comparativ cu produsele din categoria lor. In perioada de criză, oamenii cauta in general sa reduca bugetele destinate cumparaturilor.