Brandul agricol romanesc


Agricultura romaneasca, in intregul ei, este un brand si are un potential formidabil de a iesi pe piata, spunea recent intr-un interviu domnul Valeriu Tabara.

 

"Este inacceptabil ca in situatia in care avem conditii exceptionale, sa fim importatori de produse agroalimentare. Este inacceptabil. In istoria Romaniei, asa ceva nu s-a intamplat decat in situatii exceptionale de criza. Este cea mai mare greseala, si ca abordare politica, sa fim importatori de produse agroalimentare, de carne, atata timp cat avem capacitatea sa producem cereale, proteina vegetala, iar 80% din carnea necesara sa o importam. Este inacceptabil ca Romania sa nu poata iesi cu carne pe piata externa din cauza unor smecherii politice sau interese. Este inacceptabil sa importam 80% din fructe si legume, care au anumite calitati ce nu au legatura cu ceea ce inseamna calitatea, cand eu le pot produce de mare clasa. Este inacceptabil ca eu, care sunt depozitarul unor retete de produse de mare valoare alimentara, sa nu le omologhez ca produse traditionale." spunea cu suparare domnul deputat, in interviul acordat Agentiei Agerpres.

 

Domnul Tabara a enumarat in continare o serie de produse traditionale precum: sunca de Banat, moale si proaspata; salamul de Sibiu; parizerul; pateul traditional si multe altele. Referitor la omologarea produselor romanesti, acesta a mai zis: "Sunt foarte multe preparate de carne care au un grad de specificitate populara, dar reteta este colosala, inclusiv sistemul de conservare, fara sa adaugi conservanti. Acestea trebuie promovate in sisteme omologate, in sistemul economic, pe piata interna, dupa care iesim cu ele foarte bine afara. Asa a fost cazul Comtim-ului, care a folosit unele retete, dar, totusi, fata de ceea ce este astazi, a fost altceva. De aceea, ii felcitam pe cei care au inceput sa produca, acum, produsele Comtim."

 

Domnul Valeriu Tabara a mai spus ca producatorii romani pot sa merga pe piata UE cu produse, dar sa fie mai bune. "Le-am spus la un recent targ de animale de la Padureni, sa scoata sunca banateana, cu care ii vor bate pe spanioli in pietele din Stutgart, la care vicepresedintele Smithfield chiar a spus ca vrea. La o viitoare expozitie, voi invita parlamentari europeni sa vina si sa guste din sunca banateana si sa vada ca e, cu siguranta, mai buna decat cea spaniola. Vom intra in competitie cu spaniolii, nu e nicio problema. Dar, pentru asta, ai nevoie si de agenti economici cu forta pentru ca noi am avut fermieri foarte buni si multi, dar neuniti. Nu se poate discuta cu fiecare din cele patru milioane de fermieri romani, in parte."



Cautare