Etichete noi pentru produsele alimentare

 


 

In viitorul nu foarte indepartat, europenii vor sti de unde provine faina din care este facuta painea pe care o cumpara.

 

UE propune includerea de informatii suplimentare pe etichetele produselor alimentare, astfel incat acestea sa mentioneze locul de unde provin ingredientele.

 

Masura vine in urma unei ample consultari derulate la nivel european pe tema calitatii alimentelor.

 

Agricultorii, producatorii si consumatorii si-au afirmat sprijinul fata de folosirea pe scara larga a etichetelor care mentioneaza locul de provenienta agricola.

 

Aceste etichete indica tara de recoltare, nu locul in care a fost prelucrat produsul. Ele sunt deja obligatorii pentru anumite produse comercializate in UE, printre care se numara carnea de vita neprelucrata, carnea de pasare, fructele, legumele, ouale, mierea, vinul si uleiul de masline.

 

Potrivit documentului de pozitie, Comisia va lua in considerare preocuparile procesatorilor si ale comerciantilor cu amanuntul, care se tem ca le va fi foarte greu sa stabileasca originea ingredientelor incluse in alimentele prelucrate.

 

Cerintele impuse de UE in domeniul agricol sunt printre cele mai stricte din lume. Multi consumatori pun la indoiala calitatea produselor provenind din afara Uniunii, cu atat mai mult cu cat, in ultimii ani, o serie de produse alimentare importate au creat panica in randul populatiei.

 

Agricultorilor europeni le plac etichetele, intrucat acestea le fac produsele mai atractive, atat pe piata UE, cat si in afara. Multi dintre ei cer ca etichetele sa fie si mai precise, indicand regiunea din care provine produsul.

 

Documentul Comisiei solicita si clarificarea confuziei provocate, la nivel european, de aparitia a numeroase alte tipuri de etichete alimentare. Multe tari, producatori si comercianti au adoptat sisteme diferite de cele folosite de Uniunea Europeana.

Comisia doreste si eliminarea etichetelor de identificare si protejare a denumirii unor produse traditionale. De la instituirea sistemului, in 1992, s-au inregistrat numai 20 de produse. Printre ele se numara o specialitate finlandeza de patiserie, branza mozzarella produsa in Italia si cateva tipuri de bere belgiana.

 

Vor fi revizuite si etichetele referitoare la indicatiile geografice protejate. Acest logo se regaseste, in prezent, pe produse ca branza Camembert din regiunea franceza Normandia, prosciutto de Parma (Italia), uleiul de masline Kalamata din Grecia, carnea de vita Scotch din Marea Britanie si carnatii bratwurst din Nurnberg (Germania).

 

Intre timp, este In curs de realizare un logo al UE pentru produsele alimentare biologice. incepand din 2010, acesta va deveni obligatoriu pentru toate produsele comercializate in UE sub denumirea de produse biologice.

 

 

 


Cautare