Faimoasele azalee belgiene


Gentse azalea” IGP, Belgia, este azaleea gata pentru vanzare (Azalea indica sau Rhododendron simsii), ca planta in ghiveci, din stadiul aparitiei culorii.

Exista in diverse forme (in forma sferica de tufa sau arbust, cu tulpina inalta, in forma de piramida si in diverse forme mai putin uzuale) si culori (inclusiv alb, culoarea somonului, rosu, carmin, roz, violet și lila), intr-o singura culoare sau combinata cu alte culori (cu vinisoare sau tivita pe margine). Specificul „Gentse azalea” este ca reprezinta rezultatul unui proces de productie axat pe calitate si bazat pe traditie si diversitate. Respectarea criteriilor de calitate prestabilite bazate pe performanta produsului (de exemplu, repartizarea mugurilor florali, aparitia culorii minimum 80 %), usurinta ingrijirii (de exemplu, prezenta unui spatiu sub buza vasului, care permite stropirea), consistenta (respectiv, garantarea culorii) si caracterul estetic (un aspect proaspat si verde) garanteaza calitatea. Este vorba de un produs renumit pentru calitatea sa datorata traditiei indelungate, cunostințelor de specialitate, cercetarii intense si informatiilor profesionale. Gentse azalea” se inmulteste prin butasi sau prin altoire. Butasii se acopers imediat cu o folie de plastic, dupa care, prin incalzirea solului, temperatura substratului butasilor este adusa la 23-25 °C. In procesul de cultivare, varfurile plantelor trebuie taiate in permanenta. In acest fel, partea superioara a ramurilor este inlaturata, permitand ramificarea. Numarul de taieri se stabileste in functie de marimea dorita a produsului final. Prima etapa a cultivarii (pana la a doua taiere, inclusiv) are loc la interior. Urmatoarele etape, pana la produsul final, pot avea loc atat la interior, cat si in aer liber.

Azaleea „verde”, care a ajuns la diametrul final dorit, trece in sfarsit in faza formarii mugurilor florali. In acest scop, plantele trebuie expuse unei temperaturi scazute pentru un anumit timp. In functie de durata de expunere la temperatura scazuta, „Gentse azalea” sunt impartite in plante cu inflorire foarte timpurie (incepand cu 15 august), timpurie (incepand cu 1 decembrie), semitimpurie (incepand cu 15 ianuarie) si tarzie (incepand cu 15 februarie). Vanzarea azaleelor „verzi” are loc in momentul in care mugurii florali sunt suficient de dezvoltati. Azaleea inflorita este obtinuta prin fortarea cresterii. in acest scop, plantele in ghiveci suficient dezvoltate sunt tinute la o temperaturt de minimum 20 °C, udate in mod regulat si, in numeroase cazuri, iluminate artificial. Vanzarea acestora are loc din stadiul aparitiei culorii sau din stadiul de tirs. Un eveniment foarte important, caruia i se datoreaza succesul azaleei, a fost infiinaarea, la Gent, in 1808, a Societatii agricole si horticole.