Targul de „Sfantul Dumitru”

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita in perioada 24 - 26 octombrie 2014, la Targul de „Sfantul Dumitru”, patronul si protectorul acestui spatiu de traditie si spiritualitate romaneasca.

Numit odinioara Samedru, sarbatoarea Sfantului Dumitru marcheaza al doilea sezon pastoral al anului – iernatul cand natura si vietatile ei se pregatesc de hibernare pentru a renaste apoi in primavara. Samedru incuie vara si desfrunzeste codrul, infrunzit in mai de Sangiorz (Sfantul Gheorghe). Daca la Samedru este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa.

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita sa petreceti alaturi de ansambluri folclorice si solisti de muzica populara romaneasca, aromaneasca si ale etniilor - greci, albanezi, polonezi, evrei, romi.

Programul cuprinde momente speciale de evocare a sarbatorii Sf. Dumitru – Concert special de muzica bizantina sustinut de Corul de muzica bizantina „Anton Pann” al Patriarhiei Romane sub coordonarea cunoscutului specialist, dr. Constantin Raileanu, ateliere de icoane pe sticla cu teme specifice sarbatorii, expozitii de icoane si obiecte de cult - precum si a Anului Comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni – Teatru - Plecare fara intoarcere, sustinut de Compania Civic Art, coordonat de actorul si regizorul Marian Ciripan, muzică - Balada pentru Sfantul Martir Brancoveanu in interpretarea rapsodului Ion Creteanu.

Mesteri populari veniti din toate zonele tarii vor fi prezenti la targ cu obiectele create si realizate de ei, spre bucuria celor care le vor privi si cumpara.

Produsele din gastronomia traditionala – cozonaci, placinte, produse din carne, branzeturi, turta dulce, produsele bio – miere, fructe si legume, zacusca, dulceturi vor astepta targovetii atrasi de aromele de toamna.

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” ureaza un calduros „La multi ani” tuturor celor care poarta numele de Dumitru, Dumitra, Mitrita, Mitru, si care au acces gratuit (pe baza de buletin) in ziua de 26 octombrie.

Program:

  • Deschidere: vineri, ora 12.00
  • Program targ: sambata si duminica, orele 10.00 – 18.00