Praznicul de pita noua de la Pecica, judetul AradIn zilele de 15 - 17.08.2008, sa desfasurat Praznicul de pita noua de la Pecica, Judetul ARAD. Praznicul de pita noua de la Pecica este o manifestatie traditionala, de foarte multi ani, inca de pe vremea in care din orasul aradean painea era trimisa la Bucuresti, pentru familia Ceausescu.

 

Primarul Iustin Cionca a dorit sa reaminteasca insemnatatea acestui eveniment: „Noi sarbatorim noua recolta si ii multumim lui Dumnezeu ca a avut grija de noi in decursul anului. Am avut cea mai buna paine pe vatra din Romania. Din pacate, dupa Revolutie, s-a mai pierdut acest obicei, insa de cativa ani, au aparut trei brutarii care au reluat productia de paine coapta pe vatra”.          

 

Programul  se desfasoara trei zile din doua motive: „in primul rand, nu vrem sa uitam obiceiul care ne-a facut pe noi cunoscuti in toata tara, iar in al doilea rand, vrem sa le oferim cetatenilor posibilitatea de a se distra un week-end intreg, sa mai uite de problemele de zi cu zi, cu care se confrunta” a mai spus primarul Cinca.

 

In zilele de 15 si 16 august au avut loc pe platoul din fata Arenei "Progresul" spectacole de dans modern, de folclor, discoteca in aer liber, iar pe terenul invecinat "Cupa spicul de aur" la fotbal.

 

Ziua de duminica a inceput cu Sedinta festiva a consiliului Local, a continutat cu parada hipo si sfintirea painii.

 

In cadrul Sedintei festive la care au fost invitati 150 de persoane, sa decernat Titlul de Excelenta al Orasului Pecica la 30 de profesori, invatatori, ingineri, medici, preoti, artisti, care s-au dedicat cu pasiune muncii lor si care au castigat respectul pecicanilor. Consiliul local a oferit cu aceasta ocazie persoanelor laureate si invitatilor o masa festiva. Ing. Suhoverschi Mircea, consilier agricol la Centrul Local Pecica a inmanat celor prezenti, ultimul numar din publicatia "Gazeta de Agricultura", editata de Oficiul Judetean de Consultanta Arad.

 

Au mai fost la praznic, cu standuri de prezentare si vanzare, mesterii populari, cu produse de artizanat, producatorii de paine pe vatra din Pecica si producatorii de produse de patiserie din Ungaria.

 

In aer liber, s-au desfasurat in, dupa masa de duminica, in prezenta a peste 5000 de oameni, concursul de prins purcei, concursul de ceaune, demonstratii moto si judo, concursul de baut bere si un frumos spectacol folcloric, la care a fost prezent si solistul vocal Dinu Iancu Salajan.

 

Spre miezul noptii cerul a fost luminat de un superb foc de artificii.

 Cautare