Dezvoltarea ecosatelor in Romania.

Ecosatul este o comunitate tradițională sau intenționată avand scopul de a deveni mai durabila din punct de vedere social, cultural, economic și ecologic.

Un ecosat se străduiește să producă cel mai mic impact negativ posibil asupra mediului natural prin proiectarea fizică intenționată și alegerea comportamentului rezidenților. Este proiectat în mod conștient prin procese participative deținute la nivel local pentru a regenera și a restabili mediile sale sociale și naturale. Majoritatea variază de la o populație de 50 până la 250 de indivizi, deși unele sunt mai mici. Ecosate mai mari există adesea ca rețele de subcomunități mai mici. Unele ecosate s-au dezvoltat prin intermediul unor persoane, familii sau alte grupuri mici, care nu sunt membri, cel puțin la început, stabilindu-se la periferia ecosaturilor și participând de facto in comunitate. În prezent, există peste 10.000 de ecosate în întreaga lume.

Ecosatenii sunt uniți prin valori ecologice, social economice si cultural-spirituale si caută alternative la sistemele electrice, de apă, de transport și de tratare a deșeurilor distructive din punct de vedere ecologic, precum și sistemele sociale mai mari care le oglindesc și le susțin. În viziunea lui Joubert, ecosatele sunt văzute ca un proces continuu, mai degrabă decât un rezultat anume. Ele încep adesea cu accent pe una dintre cele patru dimensiuni ale durabilității, de exemplu, ecologia, dar evoluează în modele holistice pentru restaurare. Din această perspectivă, vizarea durabilității nu este suficientă; este vital să restabilim și să regenerăm structura vieții și în toate cele patru dimensiuni ale durabilității: socială, de mediu, economică și culturală. Ecosatele s-au dezvoltat în ultimii ani pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, astfel încât au structuri mai sofisticate.

Primul Eco-Village din America de Nord și-a început primele etape în 1990. Earthaven Eco-Village din Black Mountain, NC a fost prima comunitate numită Eco-Village și a fost concepută folosind principiile permaculturii (holistice). Primii rezidenți s-au mutat pe terenul viran în 1993. Începând cu 2019, Earthaven Eco-Village are peste 70 de familii care trăiesc în afara rețelei pe 368 de acri de teren. Mișcarea ecovillage a început să se unească la conferința anuală de toamnă din Scoția, în 1995. Câțiva dintre primii membri ai Rețelei Globale de Ecosate au încercat alte abordări ale construcției de ecosate, în încercarea de a construi așezări care să fie atractive pentru cultura generală, pentru a face ca dezvoltarea durabilă să fie mai general acceptată. Unul dintre acestea cu un oarecare grad de succes este Living Villages, unde casele ecologice sunt amenajate astfel încât conectivitatea socială să fie maximizată și rezidenții au împărtășit zonele de creștere a alimentelor, pădurile și cresterea animalelor pentru o durabilitate mai mare. Ecosatul Breb este cel mai vizitat loc din Maramures fiind si cel care arata turistilor esenta maramuresana intr-un mod inedit. Casele vechi, obloanele colorate si portile magnifice in stilul traditional se preteaza perfect pentru vacanta alaturi de familie.

 


Cautare