Centru pentru tineri

Un centru de tineret este un loc în care tinerii se pot întâlni și pot participa la o varietate de activități sportive, culturale, jocuri video, terapie ocupațională, etc.

Tot mai multi tineri din rural isi doresc un centru al lor, cât mai colorat și plin de amintiri, cu desene și poze pe pereți. Tema Centrului pentru tineri a fost dezbatuta si in cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural, la care au participat peste 130 de tineri din satele din România. Ideea de a avea un Centru de Tineret nu este nouă dar se poate realiza cu fonduri europene prin programul Corpul European de Solidaritate. Spiritul comunitar și dorința de a îmbunătăți viața tinerilor din comunele lor i-au motivat să devină independenți, capabili să se auto-organizeze si să participe activ în schimbarea în mai bine a comunității lor.

In Romania exista cateva centre, precum Centru de Tineret din Hălăucești, unde tinerii au primit o cladire abandonată si pe care vor s-o faca plină de viață. Clădirea are opt camere, dintre care două principale, sunt cele mai spațioase. Pentru una dintre ele, tinerii s-au gândit să amenajeze un cinema sau o sală de spectacole, pe care o să o folosească și ca spațiu de cunoaștere, loc de socializare și de împrietenire. Cealaltă va fi sala de activități, locul unde vor organiza sesiuni de formare, ateliere, traininguri. Și pentru că a visa ne face bine tuturor, pentru celelalte spații tinerii continuă să-și imagineze pe viitor un spațiu “Coffee and art”, care va fi destinat iubitorilor de lectura și nu numai; o sală de dans, sală de relaxare, precum și multe altele.

Centrul de Tineret de la Seliștat este amenajat în fosta casă parohială evanghelică și fosta școală din sat, situate chiar în curtea bisericii fortificate. Copiii se pot juca direct în fața casei în locul special amenajat din grădina încăpatoare. Cei mai în varstă se pot relaxa în balansoarul de sub meri. În beciul cu bolte se poate juca biliard, fotbal de masă și tenis de masă, sau pot fi organizate petreceri. Pentru ocazii speciale există în căminul cultural și o scenă. La cerere, gazdele pot organiza plimbări cu căruțe trase de cai sau cu sania trasa de cal, ateliere de copt pâine tradițională, de preparat suc de mere bio, dulceață sau o zi la fermă, în care pot încerca mulsul vacilor.

Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță programului European Youth Village satelor sau comunelor ce își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor, iar pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.

 


Cautare