Cultivarea plantelor in sticle de plastic este o solutie convingatoare pentru zilele in care traim si in care reciclarea deseurilor este pe prin plan.
Chiar daca nu aveti o gradina puteti sa va amenajati o gradina din sticle de plastic, intr-o mica garsoniera. Aproape toate speciile se dezvolta in sticle de plastic cu cateva exceptii de plante mai sensibile la boli. Aceasta metoda este o solutie si pentru zonele in care pamantul este infectat sau in conditiile de desertificare. Pentru a crea gradina luam sticle de plastic cu diametru mai mare (peturi de 1 – 3 litri), pe care le transformam in ghivece pentru plante. Decupam conul de sus si il impingem jos la fundul sticlei. Prin aceste conuri, aerul este penetrat in partea jos a sticlei si se evacueaza excesului de apa (drenaj).
Umplem flaconul cu amestecul de pamant si plantam semintele unei singure specii sau amestecam seminte din doua sau trei specii de legume care se sprijina reciproc. Semintele se pun pe un substrat presat cu dosul palmei si acoperit cu un strat de 2 cm maxim de pamat de telina sau mranita, dupa care se uda. Pentru a grabii rasarirea se pune deasupra o mica folie de plastic, sau cand temperatura locului este mai scazuta, aceste peturi pot sa stea in niste vase cu apa calduta. Este bine la inceput sa fie asezate in camere calduroase si cu multa lumina. Daca aveti seminte semanate pentru rasad, efectuati repicatul in flacoane cand plantutele au doua frunze cotiledontate. Chiar si atunci cand spatiul este limitat, se pot cultiva plante oriunde: pe pervazul unei ferestre, o usa, un balcon, o scara sau o terasă, chiar si agatate pe acoperis, in cosulete atarnate.