Gradina de plante aromatice

Pentru a da un gust bun mancarurilor, avem nevoie de un colt de plante aromatice in gradina.

Cultivarea plantelor in gradina devine o activitate tot mai populara in fiecare zi. Atunci cand majoritatea oamenilor se gandesc la plantele cultivate in gradina de langa casa ei isi imagineaza ca aici se exista doar legume pentru gatit, fara sa inteleaga ca aici se cultiva si plante pentru aroma lor placuta sau pentru frumusetea lor. O parte dintre plantele aromatice dupa ce sunt culese din gradina se usuca pentru a fi utilizate si iarna. Plantele sunt taiate cu tulpine si se leaga pentru a se evapora apa, dupa care se pastreaza in pungi de hartie 2-3 saptamana. Apoi se elimina tulpinile iar frunzele uscate in cuptor, se faramiteaza si se pastreaza in borcane.

In afara de cele mai intalnite plante aromatice precum patrunjelul, leusteanul, si telina, in gradina se cultiva si alte plante aromatice. Una dintre cele mai comune plante cultivate in gradina este busuioc. El este utilizat pentru a da un plus de savoare pastelor de tomate si sucurilor de rosii. Arpagicul pitic este utilizat in salate, felurite mancaruri de oua si multe sosuri diferite. Menta este foarte simplu de cultivat in gradina (se utilizeaza in preparate pe baza de gelatina la limonade si la orice bautura racoritoare din fructe). Doua plante aromatice, care se cultiva in gradina de multa vreme, sunt cimbru si salvia, care se folosesc pentru a aroma supele, mancarurile de pui, curcan, porc sau carnatii). Cele doua se cultiva pentru florile frumoase, la fel ca si busuiocul, sau alte plante aromatice. Lavanda este, probabil, planta cu mirosul cel mai puternic din gradina si se utilizeaza la confectionarea de lumanari, oferind un miros parfumat, si la parfumare lenjeriilor de pat si de corp din dulapurile de haine.

Alte tipuri de plante aromatice cultivate in gradina sunt: limba mielului (folosite in salate), asmatuiul (folosit in felurite mancaruri din oua), maghiranul dulce (care aromeaza carnea de miel, pestele, salata, si supa), susanul (aromeaza biscuitii, prajiturile sau painea), mararul (aromeaza carnea, muraturile,). Un colt de plante aromatice proaspete poate da culoare si miresme imbatatoare gradinii de langa casa, dar ofera multe arome pentru bucatarie, mult mai ieftine decat cele cumparate din magazin. Plantele aromatice pot creste si in interiorul locuintelor daca se tine cont de 4 elemente importante: lumina, temperatura, apa si umiditatea aerului.

 


Cautare