Grija de oameni si pamant prin permacultura

Permacultura, ce deriva din cuvintele permanent si agricultura, este o filozofie de design integrat care cuprinde gradinarit, arhitectura, horticultura si ecologie.

Baza de abordare a permaculturii este crearea durabilitatii, prin sisteme de producere a propriilor nevoi si de recicla a deseurilor produse. Bil Mollison a dezvoltat permacultura dupa ce a studiat ecosistemele din Australia timp de mai multe decenii. A observat ca plantele se grupeaza in mod natural benefic atat pentru om cat si pentru natura. A folosit aceasta idee pentru a crea un sistem de cultura in care comunitatile de plante alimentare sa se sprijine reciproc.

Permacultura sa raspandit si a prins radacina aproape in fiecare tara de pe glob. Ea este practicata in America de Sud, in desertul Kalahari, in nordul Scandinaviei, si in comunitatile din America de Nord. In New Mexic, de exemplu, agricultorii au folosit permacultura pentru a transforma gropile de gunoi menajer in gradini de legume si livezi de pomi fructiferi. In Davis, California, o comunitate utilizeaza apa de la baie, de la masina de spalat si si de la WC pentru irigara gradinile. In Toronto, o echipa de arhitecti a creat un design pentru o casa ecologica urbana, care nu este racordata la infrastructura de apa si canalizare a orasului, iar costurile sunt doar de cateva sute de dolari/an. In timp ce Mollison este inca necunoscut de majoritatea oamenilor el este foarte apreciat la nivel national. A fost numit in Australia "Omul anului" si a primit, in 1981, Premiul Nobel, pentru intreaga sa activitate de dezvoltare alternativa si de promovare a permaculturii. Bil Molison aspus urmatoarele lucruir legate de permacultura: 

 • "Am oferit incredere oamenilor din intreaga lume si i-am invatat cum sa-si produca propriile alimente. La inceputul anilor 1970, nimeni nu a aplicat design pentru agricultura. Cand am realizat-o, a fost ciudat. Parca am pierdut 7000 de ani de agricultura. A fost ca o cotitura in desert." 
 • "M-am intrebat, cum putem construi sisteme care asculta de principiile ecologice? Noi stim care sunt aceste principii, dar nu le-am aplicat niciodata. Ecologistii nu au aplicat niciodata ecologia in gradinile lor, asa cum arhitectii nu au inteles niciodata cum se transmite caldura in cladiri pe care le proiecteaza. Fizicieni traiesc in case in care energia este prost intrebuintata. Este curios ca niciodata nu vom aplica ceea ce stim pentru a trai mai bine si mai sanatos."
 • "Imi amintesc de Clubul de la Roma. In 1967 intr-un raport sa spus ca deteriorarea mediului inconjurator este inevitabila din cauza cresterii populatiei si a cresterii consumului de resurse. Dupa citirea acestui raport, m-am gandit, "Oamenii sunt atat de prosti si atat de distructivi - si nu putem face nimic pentru ei?". Asa ca m-am retras din societate. M-am gandit ca trebuie sa plec si de pe un deal sa privesc cum se degradeaza mediul. Mi-a trebuit aproximativ trei saptamani sa-mi dau seama ca trebuie sa ma intorc inapoi la lupta."
 • "In anul 1959 am fost in padurea din Tasmania sa studieaz interectiunea dintre ploaie si inmultirea marsupialelor. Nu a fost un succes acest studiu. Asa ca am creat un sistem woody, format din 23 de specii de plante, din care numai patru au fost dominante. A fost un sistem foarte flexibil, bazat pe interactiunea dintre componente si nu pe tipuri de specii. Intr-o seara m-am gandit cum puteam construi un sistem care sa functioneze mai bine. Atunci am avut o revelatie remarcabila. O data la zece ani ai o revelatie remarcabila. Daca esti norocos ai trei revelatii in viata; una la tinerete, una la maturitate si una la batranete."
 • "Pentru ca am fost profesor, mi-am dat seama ca daca eu nu predau permacultura, nu va merge nicaieri. Asa ca am inceput sa elaborez instructiuni de proiectare bazate pe cunostinte si am scris o carte despre asta numita 'Permacultura Unu'. Pentru mine a fost o adevarat groaza, pentruca toata lumea a fost interesata de cartea asta. Am primit mii de scrisori in care mi se spunea ca 'Am scris lucruri pe care le aveau in minte, ani de zile si pe care nu le puteau articula' si ca 'Am pus in mainile lor, ceva pe care il puteau folosii'.
 • "Ei bine, daca ma duc la un grec batran si il intreb 'de ce planteazea trandafiri printre struguri?' El i-mi spune ca daca nu pune trandafiri, strugurii se imbolnavesc. Dar nu poate explica din ce cauza. Ar fi util de aflat ca exista o simbioza intre radacinile de trandafir si cele de vita de vie, fara de care vita de vie s-ar imbolnavii. Totdeauna in aceiasi gaura pentru semanat banane omul din Filipine, pune o samanta de ardei si 4 de fasole. L-am intrebat, 'De ce ai un ardei alaturi de banane?' Si el a spus, 'Stiu ca trebuie sa pun aceste plante impreuna'. El nu stie ca fasolea imbogateste solul in azot iar ardeiul ofera protectie fata de gandacul radacinilor de banane."
 • "I-mi amitesc ca am fost la o scoala din Zimbawe, si am vazut ca era verde in jurul scolii si cresteau multe legume. Temperatura in sala de curs era controlata. I-am intrebat pe copii: 'Cine a facut asta?' Au spus, 'Noi am facut-o!' Cand oamenii fac, aceste lucruri, pentru pentru ei, sunt mandrii de asta."
 • "Permacultura ne permite sa gandim diferit, deoarece usor putem cultiva, aproape toate plantele de care avem nevoie. Acum plantele comestibile pot creste in copaci, in desert, s-au oriunde altundeva. Este un fel de vrajitorie. Azi avem oameni in stiinta sol mai multi decat oricand in istorie.
 • "Oamenii au folosit DDT -ul ca otrava si azotul ca explozibil in razboi, dupa care le-a folosit in agricultura ca insecticid si ingrasamant chimic."
 • "Nu-mi plac pajistile pentruca petrecem fiecare sfarsit de saptamana la fel, respectiv tundem iarba de pe gazonul personal."
 • "Fiecare casa ar trebui sa fie producatoare de energie. Am construit sate intregi, in care doua cladiri au panouri solare si ofera energie pentru restul locuintelor. In Danemarca, fiecare sat are o instalatie eoliana care produce energie pentru 800 de locuinte."
 • "Trebuie descurajat sapatul gradinilor de legume, pentru ca necesita energie, si care poate fi mai bine utilizata in alte scopuri. Mai bine lasam ramelor sa sape pentru noi, pentruca o fac foarte bine."
 • "Cand am fost prima oara la New York, am ajutat o ferma in Bronx. Acum sunt 800 de ferme care cultiva plante aromatice si care folosesc apa de pe acoperisuri."
 • "Un gradinar organic i-si petrece cateva minute saptamanal in gradina. Mai putin timp petrece in propria sa gradina decat sa mearga la supermarket."
 • "Pemacultura este un fel de revolutie in care nimeni nu observa nimic. Cladirile ar putea functiona mai bine si uriase sume de bani ar fi eliberate pentru societate."
 • "Permacultura este antipolitica, pentruca are grija de pamant si de oameni."

 

 


Cautare