Cultura de usturoi se face pe un teren insorit.
La cultura de usturoi nu se aplica ingrasaminte organice ci doar ingrasaminte minerale. Cateii de usturoi se planteaza toamna in perioada septembrie – octombrie, sau primavara in perioada martie-aprilie. Distantele de plantare sunt de 25 - 30 cm intre randuri si 12-15 cm pe rand. La plantare de toamna, cateii se introduc la 3 cm adancime, iar la plantarea de primavara la 1,5-2 cm. Pentru a proteja cultura de toamna, contra inghetului, se acopera cu un strat subtire de gunoi paios, care se strange in primele zile de primavara.
In cursul perioadei de vegetatie, cultura se praseste si se fertilizeaza suplimentar, cu uree si complexe, in primele 60 de zile dupa plantare. Se iriga de cate ori este nevoie si se se fac tratamente cu zeama bordeleza. Recoltarea bulbilor se face in perioada iulie-august, cand frunzele s-au uscat. La noi in tara sunt cultivate urmatoarele soiuri traditionale: usturoiul de Cenad (Timis); usturoiul de Isalnita (Dolj); usturoiul Amaradia (Gorj); usturoiul timpuriu de Ciolpani (Ilfov); usturoiul de Buzau, usturoiul de Copalau (Botosani), etc.