Molia care dauneaza legumele

Tuta absoluta este cunoscuta in Romania ca Molia miniera a tomatelor.

Tuta absoluta este un daunator foarte agresiv, al culturilor de legume si in special al tomatelor. Molia este imuna la insecticide si este prezenta, in special, in sere si solarii. Daunatorul a fost pentru prima data semnalat in Romania in 2009, in judetul Satu Mare si de atunci s-a raspandit cu repeziciune. Anul acesta a fost intalnit in toate bazinele legumicole principale din sudul tarii, respectiv: Buzau, Vidra, Targoviste, Matca.

Este o molie nocturna si de marime redusa. Adultii au lungimea de 5-6 mm de culoare gri-maronie, cu antene filiforme. Aripile anterioare prezinta puncte negre. Masculii sunt mai inchisi la culoare si mai mici comparativ cu femelele. Ouale de culoare crem, eclozeaza dupa 4-6 zile de la depunere. Femelele depun ouale pe partea inferioara a frunzelor. Larvele prezinta culoare crem, cu capul negru iar pe parcursul cresterii, acestea capata culoare roz sau verde deschis. Pana la impupare, acestea parcurg 4 stadii larvare.

Impuparea are loc in sol, pe suprafata frunzelor sau in galeriile formate. Pe organele aeriene ale plantelor, insecta isi formeaza un cocon de protectie, din care iese sub forma de molie. Ziua, adultii stau ascunsi printre frunzele plantelor gazda si nu dauneaza in mod direct cultura de legume. Larvele sunt cele care determina pagubele in culturi, avand in vedere ca dupa eclozare, se hranesc continuu timp de 12-15 zile, de-a lungul celor 4 stadii larvare. Primele atacuri se pot observa sub forma galeriilor din frunze sau asupra varfului de crestere, florilor si tinerelor fructe, prin prezenta excrementelor negre ale larvelor


 


Cautare